Skip to main content
Sergej Lavrov

AMERIKANCI GURAJU UKRAJINU U PROPAST: Lavrov otkrio gorku istinu, žestoko opleo po licemernoj politici Kijeva i Vašingtona

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Šef ruske diplomatije govorio je bez ustezanja o najnovijim dešavanjima

Pitanje šta američki brodovi rade u Crnom moru i dalje je bez odgovora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

POŽAR DIVLJA U SANKT PETERBURGU: Crni dim prekrio grad, vatrogasac poginuo u akciji spašavanja (VIDEO)

POŽAR DIVLJA U SANKT PETERBURGU: Crni dim prekrio grad, vatrogasac poginuo u akciji spašavanja (VIDEO)

"TRENUTNI TALAS KORONE MOŽE BITI NAJTEŽI" Angela Merkel uputila APEL svim građanima

"TRENUTNI TALAS KORONE MOŽE BITI NAJTEŽI" Angela Merkel uputila APEL svim građanima

KOVID PASOŠI VEĆ DOGOVORENI, ČEKA SE SAMO JEDNO: Kako ćemo prelaziti granice naših prvih suseda?

KOVID PASOŠI VEĆ DOGOVORENI, ČEKA SE SAMO JEDNO: Kako ćemo prelaziti granice naših prvih suseda?

- Postavljaju se pitanja šta Ruska Federacija radi na granici sa Ukrajinom – odgovor je vrlo jednostavan, mi tamo živimo, to je naša zemlja. A šta rade SAD sa svojim brodovima, vojnicima koji redovno organizuju neke događaje pod okriljem NATO-a u Ukrajini, na hiljade kilometara od sopstvene teritorije, to pitanje je za sada i dalje bez odgovora - istakao je ruski ministar na konferenciji za štampu u Kairu.

Lavrov je dodao da je prisustvo američkih brodova u Crnom moru već redovna pojava.

- Što se tiče vojne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država, uključujući odlazak njihovih brodova u Crno more, to se dešava redovno. Sada se to izvodi posebno energično, a praćeno je agresivnom retorikom - rekao je Lavrov.

Ranije je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske saopštio da je Vašington obavestio Ankaru o prolazu dva vojna broda kroz Bosfor u Crno more, gde će se nalaziti od 14-15. aprila do 4-5. maja 2021. godine.

S tim u vezi, zvanični predstavnik Pentagona Džon Kirbi rekao je da operacije američkih ratnih brodova u Crnom moru imaju rutinski karakter.

ruska vojska
Foto: Profimedia

Sa svoje strane, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da Rusija smatra da povećana aktivnost NATO-a u Crnom moru komplikuje situaciju u sferi bezbednosti crnomorskog regiona.

Pored toga, ministar spoljnih poslova Rusije upitan je da prokomentariše kako on vidi najnovije ponašanje Ukrajine. 

Sergej Lavrov je rekao da Kijev vodi rat protiv sopstvenog naroda.

Govoreći o snabdevanju Kijeva oružjem, ministar je primetio da su vlasti u Kijevu 2014. godine pod uticajem "podsticaja" nakon prevrata izvršile agresiju na sopstveni narod.

Donbas
Foto: Profimedia

- Stoga, kada sada predstavnici administracije Zelenskog izjavljuju da Kijev ne planira ništa u Donbasu, zato što Kijev ne može da ratuje protiv sopstvenog naroda, to nije tačno. Kijev je nakon "Revolucije dostojanstva" napao svoj narod i od tada vodi rat protiv sopstvenog naroda, koje je proglasio teroristima, iako stanovnici Donbasa nisu napadali nikoga u ostatku Ukrajine - istakao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Prema njegovim rečima, stanovnici Donbasa jednostavno su tražili da ih ostave na miru kada su na vlast u Kijevu došli "neonacisti, koji su se odmah usprotivili pravima ruskog stanovništva u sopstvenoj zemlji".

- Zaista se nadam da će se ova istorija pamtiti, uključujući i u onim zemljama koje sa Ukrajinom razgovaraju o mogućnosti isporuke neke vojne opreme - dodao je ruski ministar.

Ranije je portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendelj izjavila da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas. Ona je navela da Ukrajina jednostavno ne može da napadne svoju teritoriju i ne može da se bori protiv svog naroda.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd