Skip to main content
 SU-30SM

RUSKI AVIONI NA GRANICI SAD: U Vašingtonu velika zabrinutost, najavljuju se veliki događaji u odnosima dve zemlje

Foto: Profimedia
Amerikanci su zabrinuti zbog aktivnosti ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u blizini Aljaske, navodi Njuzmaks.

Pentagon je ranije izrazio zbunjenost činjenicom da su ruski avioni počeli da se često pojavljuju u blizini Aljaske. Ruski izviđački avioni su više puta leteli prilično blizu američke države, ali nisu prešli vazdušnu granicu SAD.

Prema rečima autora članka, stanovnici Aljaske sa strepnjom prate vesti da su ruske vazdušno-kosmičke snage počele da često posećuju region. Tako je ove nedelje jedan ruski avion dva puta uleteo u zonu PVO severne američke države.

Lokalna političarka Keli Čibak rekla je da Rusija svojim avionima plaši narod Aljaske, jer vlasti SAD pokazuju slabost na svetskoj sceni. Ona smatra da pojačani letovi vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nagoveštavaju velike događaje u vezi sa odnosima dve zemlje.

Prema navodima lista Sohu, manevri ruskih aviona postali su lekcija za Pentagon, koji je verovao da je Rusija u potpunosti zauzeta ratom u Ukrajini i nije spremna da se usredsredi u drugim pravcima. Kineski stručnjaci su u ovoj situaciji videli znake da SAD prestaju da budu svetski hegemon.

BONUS VIDEO: Ukrajina se ruga turistima zbog eksplozija na Krimu

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd