Skip to main content
Donald Tramp

"VRAĆAM SE!" Tramp likuje, saopštio sjajne vesti svojim pristalicama (VIDEO)

Foto: Profimedia/Ilustracija
Tramp je podneo tužbu protiv Tvitera, Gugla i Fejsbuka zbog "cenzure".

Bivši američki predsednik Donald Tramp vratio se na Fejsbuk u petak, napisavši "Vraćam se!" na njegovoj ponovo postavljenoj stranici. Zabranjen mu je pristup društvenoj mreži 2021. nakon nereda na Kapitolu 6. januara u Vašingtonu.

"TO ĆE BITI NJEGOVA POBEDA" Mask poručio: Ako uhapse Trampa, pobediće na izborima

"TO ĆE BITI NJEGOVA POBEDA" Mask poručio: Ako uhapse Trampa, pobediće na izborima

"UHAPSIĆE ME U UTORAK!" Dramatično obraćanje Donalda Trampa uzdrmalo svet

"UHAPSIĆE ME U UTORAK!" Dramatično obraćanje Donalda Trampa uzdrmalo svet

NA POMOLU FINANSIJSKI KOLAPS! Tramp upire prstom na Bajdena: Imaćemo "veliku depresiju" opasniju od one 1929. godine

NA POMOLU FINANSIJSKI KOLAPS! Tramp upire prstom na Bajdena: Imaćemo "veliku depresiju" opasniju od one 1929. godine

Osim kratke najave svog povratka, on je takođe postavio stari video o sebi kada je pobedio na predsedničkim izborima 2016, rekavši: "Izvinite što ste čekali, komplikovan posao."

Meta, Fejsbukova matična kompanija, objavila je u januaru da će vratiti bivšeg predsednika na funkciju, jer bi "javnosti trebalo da bude omogućeno da čuje političare".  Međutim, u zvaničnom postu je pojašnjeno da se Tramp sada suočava sa "pooštrenim kaznama za ponovljene prekršaje"  kao načinom da se "odvrati" od takvog ponašanja.

Bivši predsednik je uklonjen sa Fejsbuka i Instagrama, koji su oba u vlasništvu Mete, 2021. Pišući o zabrani 2022. godine, predsednik kompanije za globalne poslove, bivši zamenik premijera Velike Britanije, Nik Kleg, kaže da je bio pod "ekstremnim i veoma neobičnim okolnostima",  a zvanični razlog je bio to što je Tramp pohvalio "ljude koji su učestvovali u nasilju na Kapitolu 6. januara 2021.".

Na sličan način je trajno suspendovan sa Tvitera zbog "podsticanja nasilja".To se odnosilo na Trampove tvitove o neredima na Kapitolu gde je demonstrante nazvao "velikim američkim patriotama".  Bivši predsednik je posebno voleo ovu društvenu mrežu i pre stupanja na funkciju. Dok je 2017. čak rekao da ne bi pobedio na izborima bez Tvitera.

Kao odgovor, Tramp je podneo tužbu protiv Tvitera, Gugla i Fejsbuka zbog "cenzure".  On je tvrdio da ako kompanije mogu da zabrane njega, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država, onda "mogu to učiniti bilo kome". Međutim, tužba protiv Tvitera je odbačena u maju 2022.

Političar je potom stvorio sopstvenu društvenu mrežu pod nazivom Truth Social u oktobru 2021. godine, reklamirajući je kao konkurenta "tiraniji velike tehnologije".  Tramp je u zvaničnom saopštenju za štampu napisao: "Živimo u svetu u kome su Talibani veoma prisutni na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan."

Vlasnik Tesle Ilon Mask kupio je Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru i rekao da će ponovo postaviti Trampov nalog na glasanje. Rezultat ankete, koja je dala 15 miliona odgovora, pokazao je da je 52% glasalo za vraćanje zabranjenog bivšeg predsednika. Trampov nalog je ponovo bio vidljiv u novembru, ali on još nije ništa tvitovao. Napisao je da će, iako mu se "sviđao Ilon",  ostati na Truth Social, nazivajući to "posebnim"

Tramp je najavio svoju predsedničku kampanju za 2024. u novembru, nakon što je Republikanska partija obezbedila tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima na sredini mandata. Novooživljeni nalog na Fejsbuku biće "važan alat za kampanju 2024. da dopre do glasača putem reklamiranja, mobilizacije građana i prikupljanja sredstava",  rekao je portparol njegove kampanje Stiven Čeung za Foks njuz.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd