Subota 24. feb 2024.
si đinping

PRAVI SE NOVA KOALICIJA PROTIV KINE I SEVERNE KOREJE! Ove tri zemlje se udružile u strahu od Pekinga

Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Guardian News
Američka pacifička politika sve odlučnija

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan dogovorili su nove inicijative kojima će uzvratiti na severnokorejsku prijetnju u kibernetičkom prostoru, uključujući lansiranje satelita i zlopotrebu kriptovaluta, rekao je američki savetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

PANIKA U ITALIJI Požar u bolnici u okolini Rima, najmanje troje mrtvih (VIDEO)Foto:Printscreen/Iks/vigilidelfuoco

PANIKA U ITALIJI Požar u bolnici u okolini Rima, najmanje troje mrtvih (VIDEO)

RUSKI ZVANIČNICI NAJOŠTRIJE OSUDILI SRAMNU ODLUKU VAŠINGTONA: "Izrekli smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila..."Foto: Profimedia

RUSKI ZVANIČNICI NAJOŠTRIJE OSUDILI SRAMNU ODLUKU VAŠINGTONA: "Izrekli smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila..."

ŠTA ČEKA PUTINA AKO POBEDI NA IZBORIMA? Ovo je ŠEST najvećih izazova sa kojima se MORA suočiti ruski predsednikvladimir putin

ŠTA ČEKA PUTINA AKO POBEDI NA IZBORIMA? Ovo je ŠEST najvećih izazova sa kojima se MORA suočiti ruski predsednik

Savjetnici za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali su se u subotu u Seulu, u trenutku kad Pjongjang upozorava da će lansirati nove špijunske satelite.

Sullivan je dodao da je ovaj sastanak uslijedio nakon trilateralnog sastanka u kolovozu u Camp Davidu na kojemu je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden i na kojemu su se čelnici triju zemalja obvezali da će produbiti sigurnosnu i gospodarsku suradnju.

- Pokrenuli smo nove trilateralne inicijative kako bismo se suprotstavili pretnji koju predstavlja Severna Koreja, od kibernetičkog kriminala i pranja kriptovaluta do svemirskih testiranja i testiranja balističkih raketa - rekao je Saliven novinarima.

Koordinirani napori saveznika bit će usmereni i na moguću ekonomsku pretnju, rekao je Saliven.

Jedinstvo tri države

Bajdenova administracija održala je sastanak u Kemp Dejvidu s južnokorejskim predsednikom Jon Suk Jeolom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom kako bi pokazali jedinstvo suočeni s jačanjem kineske moći i nuklearnom pretnjom Sjeverne Koreje.

Severnokorejski mediji su izvestili da je Pjongjang čvrsto odlučio uskoro lansirati nove špijunske satelite, nazivajući to delom njihova prava na samoodbranu.

Nakon razgovora sa Salivenom i japanskim kolegom Takeom Akibom, južnokorejski saveetnik za nacionalnu sigurnost Čo Te Jong rekao je da su razmenili i razmišljanja o pitanjima Ukrajine i Bliskog istoka.

Saliven je dodao da će se "nastaviti boriti za mir i stabilnost u Tajvanskom tesnacu i slobodu plovidbe u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd