Skip to main content
Bajden

SAD PODMUKLO PRIZIVA RAT SA PEKINGOM: Poslali još jednu delegaciju na Tajvan - američka vojska uskoro na granici sa Kinom

Foto: Shutterstock/ Youtube printscreen CNA
Ova vest dolazi nakon napetosti između Vašingtona i Pekinga zbog posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Ipak, tenzije će dodatno biti podignute i zbog planova za održavanje zajedničkih indoameričkih vežbi u blizini granice sa Kinom.

Kina je, kao odgovor na posetu, izvela brojne vojne vežbe bojeve vatre u Tajvanskom moreuzu, i suspendovala niz sporazuma sa SAD u tom procesu.

U međuvremenu, delegacija američkih kongresmena stigla je u dvodnevnu posetu Tajvanu. Petočlana delegacija, koju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, sastaće se sa tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima, saopštio je Američki Institut na Tajvanu.

NOVA PROVOKACIJA TAJVANSKIH VLASTI! Kina upozorava: Osuđeni ste na neuspeh!

NOVA PROVOKACIJA TAJVANSKIH VLASTI! Kina upozorava: Osuđeni ste na neuspeh!

KINA POSLALA 30 RATNIH AVIONA I PET BRODOVA PREMA TAJVANU: Napeto na istoku, oglasilo se ministarstvo odbrane!

KINA POSLALA 30 RATNIH AVIONA I PET BRODOVA PREMA TAJVANU: Napeto na istoku, oglasilo se ministarstvo odbrane!

NOVA BURA NA DALEKOM ISTOKU: Poseta japanskog državnog vrha hramu Jasukuni RAZBESNELA Kinu! (FOTO/VIDEO)

NOVA BURA NA DALEKOM ISTOKU: Poseta japanskog državnog vrha hramu Jasukuni RAZBESNELA Kinu! (FOTO/VIDEO)

Ipak, tenzije će dodatno biti podignute i zbog planova za održavanje zajedničkih indoameričkih vežbi u blizini granice sa Kinom.

- Zajednička vežba SAD i Indije biće održana u državi Utarakand u južnoj Aziji od 18. do 31. oktobra - potvrdila je pacifička komanda američke vojske.

Očekuje se da će se vežbe održati na nadmorskoj visini od 10.000 stopa i fokusiraće se na borbenu obuku.

Međutim, vežba nije nova pojava i održava se svake godine između Delhija i Vašingtona.

Major američke vojske Pacifika Džonatan Luis, koji se bavi javnim poslovima, rekao je medijima da se strategija za ovogodišnju vežbu fokusira na operacije po hladnom vremenu i na velikim visinama, u okruženju koje predstavlja posebne izazove.

U sličnom potezu ranije ove godine, saveznici SAD i NATO-a učestvovali su u operaciji „Hladni odgovor" na Arktiku, ponovo osmišljenoj za vežbanje u izazovnim uslovima životne sredine.

Tenzija je, međutim, ovom prilikom velika zbog blizine kineske granice.

Auli je udaljen oko 95 km od linije stvarne kontrole (LAC), sporne granice između Indije i Kine.

Indija je ranije bila domaćin vežbe u Utarakhandu, uključujući 2014, 2016. i 2018, ali sve te vežbe su izvedene u podnožju, na 300 km od granice sa Kinom.

Tokom posete Indiji ove godine, komandant Pacifičke vojske SAD general Čarls Flin, opisao je kinesko vojno jačanje blizu sporne granice kao „alarmantno".

Portparol američkog ministarstva odbrane rekao je da su veze sa Indijom „jedan od najvažnijih elemenata naše zajedničke vizije o slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom regionu".

Govoreći o vežbama, portparol je nastavio - Jedan važan element ovog šireg napora uključuje vežbe i treninge, a upravo je ovo jedna takva godišnja bilateralna vežba, dizajnirana da poboljša naše kapacitete za rešavanje niza regionalnih bezbednosnih izazova.

Kina je odgovorila na vežbu sopstvenim vežbama bojeve vatre, na svojoj zapadnoj granici sa Indijom.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe Kine oko Tajvana

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd