Ponedeljak 26. feb 2024.
Severna Koreja

Severna Koreja ilegalno ZGRNULA brdo para: Nećete verovati na koji način

Foto: Tanjug
Iz poverljivih izveštaja nezavisnih monitora UN saznaje se da su u pitanju milioni

Severna Koreja je kršeći sankcije UN u 2017. stekla gotovo 200 miliona dolara zahvaljujući ilegalnom izvozu, pokazuje poverljivi izveštaj nezavisnih monitora UN, koji su istovremeno optužili Pjongjang da snabdeva oružjem Siriju i Mjanmar.

Izveštaj komitetu za sankcije Saveta bezbednosti UN, u koji je agencija imala uvid, takođe pokazuje da je Severna Koreja slala ugalj u luke u Rusiji, Kini, Južnoj Koreji, Maleziji i Vijetnamu, mahom koristeći lažnu dokumentaciju, koja je kao zemlju porekla uglja navodila zemlje kao što su Rusija i Kina umesto Severne Koreje.

Ugalj
Foto: Profimedia

Savet bezbednosti je jednoglasno pooštrio sankcije Pjongjangu od 2006. u nastojanju da suzbije finansiranje nuklearnog i raketnog programa, time što je zabranio izvoz uglja, olova, gvožđa, tekstila i morskih plodova, i ograničivši uvo sirove nafte i proizvoda od benzina.

U izveštaju monitora UN na 213 strana se navodi da Severna Koreja zaobilazi sankcije i najnovije rezolucije UN koristeći globalne kanale snabdevanja naftom, strane državljane kao saučesnike, registre ofšor kompanija i međunarodni bankarski sistem.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd