Petak 23. feb 2024.
izrael

ŠIRI SE PAKAO NA BLISKOM ISTOKU: Ova zemlja je "SPREMNA NA RAT protiv Izraela"! Šef diplomatije izneo ŠOKANTNE TVRDNJE

Foto: Shutterstock
"Deokupacija" Golanske visoravni od Izraela jedan je od ključnih ciljeva Damaska.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad izjavio je juče kako je Damask "u potpunosti spreman da brani svoju teritoriju u potencijalnom sukobu sa Izraelom".

Nemačka vojska

NEMAČKA VOJSKA KREĆE U RAT?! Počelo raspoređivanje trupa, poslat moćni VOJNI brod na zadatak (VIDEO)

SPREČENA KATASTROFA KOD DAMASKA: Sirijska PVO dejstvovala žestokoNapad na Damask

SPREČENA KATASTROFA KOD DAMASKA: Sirijska PVO dejstvovala žestoko

"POVEŠĆEMO SVETI RAT PROTIV SAD" Nikad opasnije pretnje Iraka, ceo region srlja u propast?! (VIDEO)Irak

"POVEŠĆEMO SVETI RAT PROTIV SAD" Nikad opasnije pretnje Iraka, ceo region srlja u propast?! (VIDEO)

Mekdad je to saopštio na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom u sirijskoj prestonici, gde su razgovarali o zajedničkoj podršci Palestincima u ratu sa Izraelom.

Mekdad je dodao da Sirija „pruža otpor“ Izraelu od 1948. godine, kada je izbio prvi totalni rat između nekoliko arapskih država i novouspostavljene jevrejske države.

- Sirija je vodila ratove protiv izraelske okupacije i spremna je i dalje da ih vodi, ali će odlučiti kada i kako - naglasio je ministar spoljnih poslova, ističući značaj Golanske visoravni – dela jugozapadne Sirije koji je pod kontrolom Izraela od 1967. godine.

Prestanak izraelske okupacije Golanske visoravni je „na vrhu liste naših prioriteta“, insistira Mekdad, dodajući da je „Sirija spremna da plati cenu za sve ove oslobodilačke operacije“.

On je naglasio da je prisustvo američkih i turskih snaga u zemlji takođe „nelegitimno“ i da se mora stati na kraj.

Iranski šef diplomatije Amir-Abdolahijan je takođe osudio „ilegalno prisustvo stranih trupa u Siriji“ i optužio SAD i Izrael da su počinili „genocid“ nad Palestincima.

SAD su ovog meseca izvele niz vazdušnih napada na ciljeve u Siriji kao odgovor na raketne i bespilotne napade na američke baze u regionu.

Pentagon je saopštio da je gađao militantne grupe povezane sa Iranom koje su stajale iza bombardovanja baze u Jordanu poznate kao Toranj 22, gde su ubijena tri američka vojnika. Sirija je osudila napade na svojoj teritoriji kao kršenje međunarodnog prava.

(Srbija Danas/M.B.)

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd