Petak 23. feb 2024.
gaza

SITUACIJA ALARMANTNA Hamas tvrdi da je sever Gaze ostao bez 60 odsto zdravstvenih kapaciteta

foto youtube printscreen /Channel 4 News
Na severu je takođe došlo do gubitka 150 porodiljskih kreveta, a samo nekoliko ih je ostalo u klinici NVO Al-Sahaba i bolnici Kamal Advan", naveo je Al-Kidra.

Zdravstveni sistem u severnoj Gazi izgubio je preko 60 odsto svojih kapaciteta u svim bolnicama, navodi se u današnjem saopštenju Hamasovog ministarstva zdravstva.

"SAD POSVEĆENE MIRU NA BLISKOM ISTOKU" Bajden razgovarao sa Bin Zajedom o ratu između Izraela i Hamasabajden

"SAD POSVEĆENE MIRU NA BLISKOM ISTOKU" Bajden razgovarao sa Bin Zajedom o ratu između Izraela i Hamasa

ŠOK TVRDNJE IZRAELSKOG OBAVEŠTAJCA: Zapadne armije nisu spremne za rat u Ukrajinizelenski

ŠOK TVRDNJE IZRAELSKOG OBAVEŠTAJCA: Zapadne armije nisu spremne za rat u Ukrajini

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASAizrael

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASA

Gubitak kapacitet se odnosi najviše na operacione sale i jedinice intenzivne nege, potvrdio je u pisanoj izjavi za Si-En-En portparol ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa dr Ašraf Al-Kidra.

Portparol je ukazao da je nedavno izgubljeno 62 odsto jedinica za bubrežnu dijalizu, ostavljajući samo 38 odsto jedinica, dakle 70 aparata, koji se nalaze uglavnom na jugu Pojasa Gaze.

- Pored toga, teško je pogođena i zdravstvena infrastruktura za neonatalnu i porodiljsku negu. Na severu je izgubljeno 76 prevremenih inkubatora, a na jugu je ostala samo 51 jedinica.

Na severu je takođe došlo do gubitka 150 porodiljskih kreveta, a samo nekoliko ih je ostalo u klinici NVO Al-Sahaba i bolnici Kamal Advan", naveo je Al-Kidra.

Prema njegovim rečima centri primarne zdravstvene zaštite (PHCC) nastavljaju da funkcionišu na jugu, zajedno sa devet klinika UNRWA.

- Međutim, samo četiri PHCC trenutno rade na severu. Izbeglički centri na severu, samo delimično pružaju zdravstvene usluge - rekao je Al-Kidra.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd