Ponedeljak 04. mar 2024.
Trampov zid

SRUŠEN TRAMPOV ZID NA GRANICI SA MEKSIKOM: Koštao 15 milijardi dolara, a uništile ga poplave (VIDEO)

Foto: Twitter Printscreen/@LaikenJordahl
Zid nije izdržao "istorijske poplave" nakon višemesečne suše, a neka su vrata doslovno iščupana iz šarki.

Kada je započeo svoju predsedničku kampanju 2015. godine, Donald Tramp je rekao da "niko ne gradi zidove bolje od njega". Ali ta se tvrdnja pokazala prilično upitnom.

Tramp je najavio da će podići "veliki zid" na južnoj granici Sjedinjenih Država, kako bi sprečio neželjeni ulazak migranata iz Meksika, i uverio da će taj zid biti "neprobojan, visok, moćan i lep".

ZA DLAKU IZBEGNUTA SMRT: Devojčica (1) tri noći provela sama u šumi bez hrane i vode (VIDEO)

ZA DLAKU IZBEGNUTA SMRT: Devojčica (1) tri noći provela sama u šumi bez hrane i vode (VIDEO)

DA LI JE OTET UKRAJINSKI AVION U KABULU ILI NE: Kijev negira, neko je ipak debelo platio ZLATOM da izvuče živu glavu

DA LI JE OTET UKRAJINSKI AVION U KABULU ILI NE: Kijev negira, neko je ipak debelo platio ZLATOM da izvuče živu glavu

"MOSKVA JE NAUČILA LEKCIJE" Putin doneo važnu odluku o ulozi Rusije u Avganistanu

"MOSKVA JE NAUČILA LEKCIJE" Putin doneo važnu odluku o ulozi Rusije u Avganistanu

Ali, kao i neke druge izjave bivšeg predsednika, inače graditelja, ova tvrdnja nije držala vodu. A izgleda ni zid nije uspeo.

Naime, fotografije objavljene na veb stranici Gizmodo, koje su ubrzo počele da se dele na društvenim mrežama, pokazuju da su delovi zida u južnoj Arizoni u užasnom stanju. Teško su ga oštetile letnje monsunske kiše koje su bukvalno istrgnule ograde sa šarki.

Prošlonedeljni moćni monsun oštetio je i druge delove zida, a zvaničnik američke carine i imigracije potvrdio je da je došlo do značajne štete.

Stručnjaci su procenili da je olujni talas na jednom delu zida bio visok 7,6 metara.

Još 2020. godine, dok je Tramp bio na vlasti, stručnjaci su upozoravali da bi branu, koja služi za regulisanje protoka vode, trebalo otvoriti na nekim mestima tokom velikih kiša i poplava. Stručnjaci su tvrdili da bi udar tone vode koja nosi kamenje, sediment, grane drveća i druge krhotine izbegao urušavanje zida dugačkog 1.230 km i 21 milijarde dolara.

Budući da se nalaze na udaljenim lokacijama, mnoga vrata bi se morala otvoriti ručno i ostaviti bez nadzora mesecima, izvestio je Vašington post - potencijalno dozvoljavajući krijumčarima i migrantima lak ulazak u Sjedinjene Države.

Čini se da su vrata bila otvorena tokom prošlonedeljnih oluja, ali zid nije izdržao „istorijske poplave“ nakon višemesečne suše. Prema stručnjacima za klimu sa Univerziteta u Arizoni, područje Daglasa je ove godine pogodilo skoro dvostruko više monsunskih padavina od godišnjeg proseka.

Gizmodo je za neuspeh okrivio hitnu izgradnju i navodno zaobilaženje ekoloških propisa.

'Ko je to mogao predvideti? Ah da, gotovo svi “, napisao je autor Brajan Kah, prisećajući se članka koji je upozoravao na klimatske opasnosti sa kojima će se zid suočiti.

U januaru je Džozef Bajden zamrznuo izgradnju graničnog zida i naložio reviziju troškova. U aprilu je Ministarstvo odbrane objavilo da otkazuje ugovore plaćene iz vojnih fondova koje je prisvojila Trumpova administracija.

Tramp je insistirao da Meksiko plati izgradnju zida, ali čak se i ta tvrdnja pokazala lažnom.

Izgradnja je počela 2017. godine, ali je bila ispunjena problemima, uključujući tužbe i prekoračenje troškova.

Ranije ove godine, Gardijan je izvestio da se delovi zida, koji koštaju oko 25 miliona dolara po kilometru, mogu lako preći pomoću merdevina koje koštaju pet dolara.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd