few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SKANDAL TRESE FAKULTET Studentkinje prijavljuju profesora za UZNEMIRAVANJE, objavile JEZIVE PORUKE koje im je slao

20.02.2024. 13:21
Piše:
Srbija Danas/Politico
Učitelj
Učitelj / Izvor: Profimedia

Šokantan slučaj

Koledž Evrope u Brižu, poznat po tome što su se ovde školovali brojni zvaničnici EU, nalazi se pod lupom nakon što je jedan od profesora optužen za seksualno nasilje. Neimenovanog profesora optužila je bivša studentkinja, koja sada navodno zauzima visoku funkciju u jednoj instituciji EU.

"BEZOBRAZNE OPTUŽBE" Iz Kremlja ŽESTOKO udarili na udovicu Alekseja Navaljnog! Foto: Tanjug/AP/Evgeny Feldman

"BEZOBRAZNE OPTUŽBE" Iz Kremlja ŽESTOKO udarili na udovicu Alekseja Navaljnog!

"IZGLEDA SVE LOŠIJE I LOŠIJE" Kralj Čarls retko izlazi nakon što mu je otkrivena teška dijagnoza, ali evo gde su ga "uhvatile" kamere (FOTO)Foto: Tanjug/AP/Joe Giddens

"IZGLEDA SVE LOŠIJE I LOŠIJE" Kralj Čarls retko izlazi nakon što mu je otkrivena teška dijagnoza, ali evo gde su ga "uhvatile" kamere (FOTO)

BORBA NA ŽIVOT I SMRT: Asanž uskoro dobija SUDBONOSNU presudu - Hoće li biti izručen Americi?Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

BORBA NA ŽIVOT I SMRT: Asanž uskoro dobija SUDBONOSNU presudu - Hoće li biti izručen Americi?

Nakon što je fakultet pokrenuo istragu o ponašanju profesora, javilo se još šest bivših studentkinja i radnica, koje su poslale pismo Federiki Mogerini, rektorki fakulteta i nekadašnjoj šefici diplomatije EU, pozivajući je da profesoru otkaže ugovor o radu.

"Politico" navodi da je razgovarao sa više od 20 sadašnjih i bivših radnika i studenata ovog fakulteta, koji su želeli da govore anonimno o svemu.

Optužbe na račun fakulteta

Jedna od bivših studentkinja, koja sada ima visoku poziciju u jednoj evropskoj prestonici, opisala je nedostatak reagovanja na pritužbe tokom njenog boravka na fakultetu kao "omertu", mafijaški kodeks ćutanja.

- Tako bih to opisala, rekla je.

Četiri bivše studentkinje, koje su imale oko 20 godina kada su ušle u kontakt sa profesorom koji sada ima 50 i nešto godina, pružile su uvid u i-mejlove koji, prema njima, pokazuju neprimeren način komunikacije profesora.

Optužbe stigle i do Federike Mogerini

Protiv profesora je pokrenuta istraga kada je sadašnja studentkinja 7. februara ove godine poslala mejl Mogerinijevoj. Fakultet je odbio trenutno da komentariše čitav slučaj.

"Politico" piše da je Mogerinijeva održala sastanak sa profesorom, kako bi porazgovarali o pritužbi koja joj je stigla 10. januara. On se od tada povukao sa pozicije koju je imao u Brižu, ali je nastavio da radi u drugim institucijama. Druge ustanove, gde optuženi profesor takođe predaje, navele su da su obavešteni o tome da se protiv njega sprovodi istraga.

- Imam pravo da se ne oglašavam po ovom pitanju dok istraga ne bude gotova, rekao je optuženi profesor čije ime "Politico" ne želi da navodi.

Federika Mogerini
Federika Mogerini / Izvor: Profimedia

"Voleo bih da smo popili piće večeras"

Pritužba, na osnovu koje je formirana istraga, stigla je od studentkinje koja ima oko 20 godina, i koja je došla da završi master studije. Na fakultetu je provela oko 10 meseci.

Tokom najmanje dva meseca 2023. godine profesor joj je pisao mejlove. Dok je bila u svojoj spavaoni, u zgradi gde je profesor takođe imao sobu, počeli su da razmenjuju mejlove o fakultetskim zadacima u kasnim večernjim satima.

Uskoro je profesor, koji joj je bio supervizor, počeo da joj piše o svom privatnom životu, ali joj je te poruke slao sa privatnog mejl naloga.

U jednom od mejlova napisao joj je kako je zamišlja dok šeta po kiši i da to u njemu inspiriše "zajednička osećanja" i poslao joj je fotografiju rižota sa škampima.

- Kad bih smeo predložio bih ti da ti napravim večeru jednom, napisao je u jednom mejlu koji je poslao u novembru, dodajući da bi bilo dobro da večeraju kod njega.

U drugom mejlu, koji je poslao istog meseca napisao joj je da je misteriozna, ali da mu to godi.

- Voleo bih da smo večeras popili piće, naveo je u mejlu.

Tada je studentkinja shvatila da se situacija odmakla kontroli

- Tada sam odlučila da ga vratim na svoje mesto - ispričala je studentkinja.

Ona se konsultovala sa roditeljima, koji su joj savetovali da više ne odgovara na mejlove ali, kako je profesor imao direktne veze sa njenim master radom, ona je morala sa njim uživo da se sretne u decembru.

- On je poznat u svojoj oblasti, tako da niko ne želi da se suprotstavlja takvoj figuri kada možemo da radimo posle u oblasti istraživanja ili evropskih poslova -  rekla je devojka.

U novembru je takođe imao "preteći komentar" o njihovom dopisivanju, shvatajući da bi to moglo izazvati probleme sa njegovim kolegama.

- To bi moglo da me košta posla, a vas reputacije, napisao joj je.

Studentkinja je sa dokazima otišla u rektorat

Nakon zimskih praznika, početkom semestra u januaru, studentkinja je, naoružana sa 62 stranice odštampanih mejlova tražila sastanak sa radnikom zaduženim za dobrobit studenata. Istog dana iznela je optužbe za seksualno napastvovanje i psihološko zastrašivanje pred rektorom fakulteta.

Od tada se pojavilo sve više i više optužbi

U pismu studenata i bivšeg osoblja upućenom Mogerinijevoj 13. februara, u kojem se poziva na otpuštanje profesora, ističe se da se profesor nije ponašao tako samo ove godine.

- Mnoge žene su nas kontaktirale, a mnoge se i dalje plaše odmazde ili ponovnog proživljavanja takvih trauma. Sve svedoče o klimi nesigurnosti koju namerno podstiče profesor na poziciji koju mu je dodelio fakultet, navodi se u pismu.

Profesor, s druge strane, ističe da nikad nije čuo da je takvo pismo stiglo.

- Ne postoji pravilo u vezi sa odgovarajućim ili neprikladnim ponašanjem između studenta i profesora. U redu je ako šaljem mejl studentu, videti studenta je u redu, to je univerzitet...Inače univerzitet ne bi mogao da radi. Kodeks ponašanja ne govori ništa o tome da li je dozvoljeno ili ne razgovarati i to je prilično standardno na svim univerzitetima, rekao je optuženi profesor.

Profesor je već imao slične incidente

Ovo nije prvi put da se ovaj profesor suočio sa ovakvim pitanjima i pritužbama za nedolično ponašanje. Tokom 2012. godine šef mu je naredio da se izvini zbog incidenta zbog kojeg je prijavljen.

Jedne večeri je bio u studentskom baru, a potom je studentkinji, koju je tamo video, ali nije sa njom razgovarao, pisao na Fejsbuku.

- Dakle prezireš me? - poslao joj je poruku u 2 sata ujutru.

Nakon što se studentkinja požalila u studentskoj službi zaposlenom Jorgu Monaru, on joj je poslao podugačko pismo u kom se izvinjava i navodi da je u pitanju nesporazum i da profesor nije imao nameru da se neprikladno ponaša. "Politico" je imao uvid u tu prepisku i navodi da je u pitanju studentkinja kojoj je sporni profesor takođe bio supervizor.

Naredne godine Monar je postao rektor i na toj funkciji je ostao sedam godina. Upravo u tom periodu je sporni profesor avanzovao.

U pismu koje je 13. februara poslato Mogerinijevoj, tvrdi se da je profesora "Monar svesno unapredio", te da je to do "profesoru dalo krila da se ponaša kako mu je volja".

Monar je potvrdio da mu je uprava fakulteta tražila dokumenta u vezi sa incidentom iz 2012. godine.

Pratio devojke do studentskog doma

Navodno je profesor i 2014. prijavljivan za neprikladno ponašanje i mejlove koji su imali seksualnu konotaciju. Jedna studentkinja ga je prijavila da ju je pratio po ulici sve do njenog smeštaja u studentskom domu, ali profesor negira da je to uradio.

- Tada sam kupila nož i rekla sam da ću ga izbosti bude li mi ušao u sobu. Bilo bi to u samoodbrani - rekla je bivša studentkinja ističući da je nakon tog incidenta uvek sa strahom ulazila u svoju sobu. Kaže da zbog toga već deset godina ima traume i anksiozne napade.

Niko sa fakulteta nije reagovao

Ona tvrdi da se tada obratila nadležnima na fakultetu. ali da niko nije reagovao.

- Nisam išla na ceremoniju dodele diploma. Samo sam htela da pobegnem iz Briža, postao je pakao - rekla je neimenovana devojka.

Nekoliko godina kasnije taj isti profesor je sa privatnog mejla slao poruku drugoj studentkinji, pitajući je da li je raspoložena da idu na večeru.

- Možemo da se nađemo u restoranu koji nijedan student ne može da priušti - napisao je profesor u mejlu.

- Biće mi jasno ako odbiješ, pošto znam da je moj predlog čudan, neprofesionalan, sraman, kako god - pisao je on.

Kako nije odgovarala, on je nastavljao

- Ne bih da upotrebim svoj autoritet da te ubeđujem, računam to ću to učiniti svojom harizmom, mojim odličnim smislom za humor i očima, i na tome da ćeš bar jednom želeti da izbegneš kantinu - napisao je profesor.

Dva dana kasnije joj je ponovo poslao mejl, ovog puta u vezi sa drugim Univerzitetom gde predaje.

- Neću da te davim da idemo na piće. Bila si toliko lepa da nisam mogao da poverujem da si stvarna - pisao joj je.

Kako je on bio supervizor teze i jedini koji može da je oceni na kraju godine, što je činilo "50 odsto" njenog studiranja, devojka se našla u nezgodnoj poziciji.

- To me je dovelo u veoma nezgodnu situaciju jer sam mislila da bi, ako ovo prekinem, to moglo da utiče na moju akademsku karijeru - rekla je žena.

Mejlovi su nastavili da pristižu tokom cele akademske godine...

Profesor je tvrdio da nije upoznat sa ovim mejlovima, tako da ne može da odgovori na optužbe.

Kada je grupa osnovana da podigne svest o rodnim društvenim nejednakostima u kampusu, sprovela anketu tokom 2016. i 2017. akademske godine, ime profesora je pomenuto u nekoliko slučajeva.

- Šokiran sam ponašanjem profesora prema ženama, komentariše njihova tela - rekao je jedan bivši student.

Ali jedna bivša asistentkinja, koja je blisko sarađivala sa profesorom nekoliko godina, rekla je da nikada nije bila svedok njegovog neprikladnog ponašanja.

- Profesor je dobro znao za glasine o njemu. Mislim da jednostavno odbija da promeni svoje ponašanje jer ne vidi ništa loše u tome. To je neka vrsta povratka prava belca u moćnoj poziciji da bude fin i prijateljski nastrojen, a ako vam se ne sviđa, to je na neki način vaš problem, rekla je ona.

Pozivi na otkaz

Nakon što je Mogerinijeva zauzela rektorsku fotelju u septembru 2020. godine, njena administracija napravila je novi kodeks ponašanja i procedura prilikom prijave uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja.

Monar, koji je bio rektor pre Mogerinijeve, rekao je za "Politiko" da je smatrao da zaposleni treba da budu predmet istrage samo u slučajevima kad je seksualno nasilje potkrepljeno jasnim dokazima.

- Ako se takvi dokazi pruže, ma koliko mali, onda je dužnost institucije da postupi sa punom ozbiljnošću i bez ikakvog uvažavanja reputacije i okolnosti kolega — i nikada nisam sumnjao da bi Koledž Evrope uradio tačno to - dodao je Monar.

Koledž je odbio da komentariše slučaj profesora, navodeći potrebu da se zaštiti poverljivost tokom tekućeg postupka.

Profesor je odbacio optužbe, a grupa studenata i akademskih asistenata i dalje poziva na trajno otpuštanje profesora.

Izvor: Srbija Danas/Politico