Petak 23. feb 2024.
Riši Sunak

SKANDAL NA RELACIJI LONDON-ATINA: Sunak otkazao sastanak sa Micotakisom

Foto: Profimedia
Prvi čovek grčke vlade ipak smatra da ovakva situacija neće uticati na dalje odnose Atine i Londona

Britanski premijer Riši Sunak, otkazao je sastanak sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom optuživši ga da je pokušao da ponovo pokrene istorijsko, 200 godina staro, neslaganje dve države o skulpturama koje su iz Partenona završile u Britanskom muzeju, poznatim i kao Elginovi mermeri, prenosi BBC.

NOVI PRIJATELJSKI GEST HAMASA PREMA RUSIJI: U znak zahvalosti Putinu, oslobođena još dva taoca sa ruskim državljanstvomFoto: Shutterstock, Youtube printscreen عربي - أخبار ,لعربي - أخبا

NOVI PRIJATELJSKI GEST HAMASA PREMA RUSIJI: U znak zahvalosti Putinu, oslobođena još dva taoca sa ruskim državljanstvom

ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETIerdogan

ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETI

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASAizrael

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASA

Dauning strit tvrdi da je dobio uveravanja da Micotakis neće javno insistirati na vraćanju Elginovih mermera tokom svoje posete Velikoj Britaniji, ali je grčki šef vlade o tome razgovarao u nedelju sa novinarkom Bi-Bi-Sija Laurom Kuensberg.

Lider laburista Sir Kir Starmer, koji je u ponedeljak održao sastanak sa Micotakisom podsetio je da je Grčka takođe članica NATO-a, ali i ekonomski saveznike velike Britanije i jedan od najvažnijih partnera u borbi protiv ilegalne imigracije, i osudio Sunaka što nije iskoristio sastanak da razgovara o tim važnim pitanjima.  

- Nema veze sa Britanskim muzejom, premijer je očigledno izgubio svoje klikere - rekao je Sir Kir Starmer komentarišući odluku Sunaka da otkaže sastanak sa grčkim premijerom Micotakisom, koju je prvi čovek britanske vlade pravda rečima da je postalo jasno da se na sastanku "neće razgovarati o suštinskim pitanjima za budućnost".

Međutim, Sunak je te opaske odbacio.

Prvi čovek grčke vlade, Micotakis je u posle povratka iz Britanije, saopštio da njegova svađa sa Sunakom neće imati dugoročni uticaj na odnose Atine i Londona.

On je istakao da je postojala pozitivna strana otkazivanja sastanka sa engleskim kolegom.

- Pravičan zahtev Grčke za ponovno ujedinjenje skulptura Partenona dobio je još veći publicitet, ne samo u Velikoj Britaniji, već i u svetu - rekao je Micotakis.

Mermerne skulpure završile su u Britanskom muzeju u Londonu, nakon što ih je otkupio od  Lorda Elgina, britanskog ambasadora pri Osmanskom carstvu. Grčka otada želi da vrati isgubljeno kulturno nasleđe, dok Britanija tvrdi da su mermerne skulpure pošteno plaćene.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd