Koronavirus

HITNO SE OGLASILA SZO O OMIKRON SOJU: Nove mere "kupuju" vreme u borbi sa koronom - pale se alarmi zbog nove mutacije

Foto: Profimedia
Svetska zdravstvena organizacija je poručila da se zatvaranjem granica "kupuje vreme" u borbi sa novim sojem koronavirusa - omikronom.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da zatvaranjem granica, kao merom koju su usvojile neke države, možemo kupiti vreme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mere koje se primenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.

BIĆE TO SUDAR TITANA: Putin i Bajden oči u oči, nema laži, nema prevare, Peskov otkrio mogući datum razgovora dvojice MOĆNIKA

OTAC IZ PAKLA I ZLA MAĆEHA MUČILI I UBILI DETE (6): Dečaku unapred iskopali grob, mališan vikao - niko me ne voli! (VIDEO)

BAJDEN UVODI OŠTRIJI PRISTUP: Ne može više ovako, sa omikron sojem nema šale, uslediće DRAKONSKE MERE

- Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida-19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili - izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi agencija AP.

Prema njegovim rečima, granična kontrola može odložiti ulazak virusa i kupiti vreme, ali se svaka zemlja i svaka zajednica mora pripremiti za novi porast slučajeva.

korona virus
Foto: Profimedia

- Pozitivna vest u svemu ovome je da nijedna od informacija koje trenutno imamo o omikronu ne sugeriše da moramo da promenimo smerove našeg odgovora - poručio je Kasai.

Omikron je, kako dodaje, označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i zato što ranije informacije sugerišu da bi mogao biti prenosiviji od drugih varijanti virusa.

- Potrebno je više testiranja i posmatranja - zaključio je on.

Vremenska prognoza
Clear sky