Utorak 19. mar 2024.
Balistička raketa

TENZIJE RASTU! Japan digao borbene avione nakon što je Severna Koreja ispalila BALISTIČKU RAKETU: "Ovo je ozbiljna pretnja...!"

Foto: Youtube/Printscreen/ABC News (Australia)
Japan je podigao lovce F15 koji tragaju za ostacima balističke rakete koju je ispalila Severna Koreja.

Nakon što je Severna Koreja lansirala raketu srednjeg dometa koja je preletela deo severnog Japana, a vlasti u Tokiju naredile evakuaciju ljudi na ostrvu Hokaido i suspendovale železnički saobraćaj u tom delu države, japansko Ministarstvo odbrane naredilo je poletanje lovaca F15, kako bi pronašli ostatke rakete, prenose lokalni mediji.

Nakon što je jutros stigla dojava o lansiranju, ministar odbrane Japana je naredio da lovci krenu u pretragu terena.

 

 

 

Prema informacijama, Severna Koreja je lansirala raketu u 7:22 po lokalnom vremenu. Veruje se da je raketa preletela okrug Aomori i da je pala u Pacifik oko 7:44. Odmah je građanima poslata poruka za evakuaciju i povlačenje u skloništa.

- Severna Koreja je lansirala projektil. Molimo vas evakuišite se u zgrade ili u podzemne prolaze - objavila je Vlada Japana u poruci koja je objavljena u 7.29 ujutru po vremenu u Tokiju.

Ovo je prvi put da se slična situacija dešava još od 2017. godine. Prema podacima Ministarstva odbrane Japana, maksimalna visina je oko 1.000 kilometara, a daljina leta je oko 4.600 kilometara, što je čini najdužom daljinom leta severnokorejskih balističkih projektila.

Navode da je projektil prošao preko prefekture Aomori oko 7:28 časova, a tačka pada se procenjuje na oko 3.200 kilometara istočno od grada Kamaiši, prefektura Ivate.

Raketa je, prema prvim informacijama. dostigla brzinu od 17 maha. Za sada nije potvrđena nikakva šteta na avionima ili brodovima.

- Izgleda da je to bila balistička raketa čiji je domet veći od dometa balističke rakete srednjeg dometa - rekao je ministar odbrane Hamada.

- Ovo je ozbiljna i neposredna pretnja za bezbednost naše zemlje. To ugrožava mir i bezbednost regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljnu pretnju za celu međunarodnu zajednicu. To je izazov - rekao je glavni sekretar kabineta premijera ističući da je vlada Japana uložila snažan protest protiv Severne Koreje preko svoje ambasade u Pekingu.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd