Skip to main content
Gajola - Napulj

UKLETI KOMADIĆ RAJA: Na ovom prelepom ostrvu NIKO ne želi da živi, a kada čujete priče njegovih vlasnika, biće vam jasno zbog čega

Foto: Profimedia
Stravična tajna krije se iza ove lepe priče

Italijansko ostrvo Gajola izgleda kao savršeno mesto za odmor iz snova i uživanje u šumu talasa. Međutim, na ostrvcetu niko ne živi i to zbog strašnih sudbina onih koji su na njemu živeli poslednja tri veka. Spisak je dug, a ostrvo je na glasu kao - prokleto. 

Ostrvo Gajola ili Izola de Gajola nalazi se tridesetak metara od Napulja. U antičkom dobu na njemu se nalazio hram boginji Veneri, da bi on vremenom bio porušen, a kasnije ostrvo je služilo kao artiljerijsko uporište u odbrani napuljskog zaliva. 

Početkom 19. veka ostrvo je naselio pustinjak, kojeg su zvali Čarobnjak. Nakon njegovog boravka na ostrvu podignuta je velepna kuća, koja i danas postoji. 

Vila je imala je mnogo vlasnika u svojoj burnoj istoriji i svi su imali nesrećnu sudbinu. Vlasnici su ili umirali ubrzo po useljenju ili bi im se dogodila neka tragedija. 

Sve je počelo oko 1920. godine sa Hansom Braunom iz Švajcarske. Nakon nekoliko godina provedenih na ostrvu, Braun je pronađen mrtav. Njegovo telo bilo je umotano u tepih. Nekoliko meseci kasnije, njegova žena se udavila.

Kasnije je ostrvo kupio Nemac Oto Grunbak. Ubrzo je i on umro u svojoj vili na obali mora i to od srčanog udara. Sledeća "žrtva ostrva" bio je farmaceut Moris-Iv Sandoza koji je izvršio samoubistvo u psihijatrijskoj ustanovi. Nakon njega, ostrvo je kupio nemački industrijalac baron Karl Pol Langhajm i doživeo ekonomsku propast dok je tamo boravio.

Gajola - Napulj
Foto: Printscreen/google maps

Poslednji privatni vlasnik Gajole bio je Đanpaskval Grapone koji je završio u zatvoru.

U nizu nesreća koje su doživeli vlasnici ostrva bio je i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Džon Pol Geti kom su 1793. godine oteli unuka i tokom otmice mu odsekli uvo.

Napušteno iz straha, ostrvo je sada prazno, u iščekivanju smelih avanturista da mu priđu s obale Napulja.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
5 Beograd