Četvrtak 22. feb 2024.
Foto Srbija Danas Saša Džambić

EUROPOL PODIGAO ČITAV JUG EVROPE NA NOGE: Više od 550 uhapšenih za samo nedelju dana u akciji u kojoj je učestvovala i Srbija!

Foto Srbija Danas Saša Džambić
Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

U velikoj akciji Europola uhapšeno je više od 550 osoba. 

Evo kako je izgledalo hapšenje ubica vaterpoliste iz Subotice (FOTO)Foto: MUP RS

Evo kako je izgledalo hapšenje ubica vaterpoliste iz Subotice (FOTO)

POŽAR U VOJVODE BOGDANA! Plamen DIVLJA nad prizemnim objektom, objavljen DRAMATIČAN snimak! Vatrogasci

POŽAR U VOJVODE BOGDANA! Plamen DIVLJA nad prizemnim objektom, objavljen DRAMATIČAN snimak!

BRUTALNO NASILJE U PANČEVU! Tukao staricu (90) dok je hteo da je SILUJE: Umrla u bolnici, protiv njega optužnicaPolicija

BRUTALNO NASILJE U PANČEVU! Tukao staricu (90) dok je hteo da je SILUJE: Umrla u bolnici, protiv njega optužnica

- Službenici iz 26 zemalja proverili su gotovo 290.000 subjekata i otkrili 2.229 nezakonitih ulazaka - objavio je hrvatski MUP.

- U razdoblju od 13. do 18. novembra 2023. godine tela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su delovala protiv trgovine vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, te visokorizičnih kriminalnih mreža tokom koordinisanih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE) - objavljeno je.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

- Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na osnovu pristupa vođenog obaveštajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.

- Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je razmenu operativnih informacija između uključenih strana. Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provera na spoljnim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. 

- Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a - dodaje se.

Pristup vođen obaveštajnim podacima i prekogranična operativna saradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tela.

Operacijom se koordinisalo iz međunarodnog koordinaconog centra uspostavljenog u Skoplju (Severna Makedonija), gde su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tela kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinisao razmenu operativnih informacija tokom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a, te je podržavao operativnu koordinaciju.

Europol je takođe uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.

- Holandija je na granične prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima sa posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu - opisuje se u saopštenju.

Ovo su rezultati jednonedeljne akcije:

  • 22.488 uključenih službenika
  • 163 pokrenutih istraga 
  • provereno ukupno 288.774 subjekata
  • proverene 215.273 osobe
  • provereno 67.277 vozila
  • 5.225 poštanskih pošiljaka/paketa
  • pretraženo 999 objekata
  • otkriveno 2.229 nezakonitih ulazaka
  • 566 hapšenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom , 69 sa trgovinom vatrenim oružjem, 89 sa drugim krivičnim delima)

otkriveno 114 falsifikovanih isprava 

  • Zaplene uključuju 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 vazdušne puške, 42 komada ostalog oružja), 20 206 komada municije, gotovo tona droge (uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane)

Kibernetske kontrole uspostavljene su tokom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana u jugoistočnoj Evropi 2023. u razdoblju od 13. do 18. novembra 2023. godine.

Te kontrole bile su usmerene na praćenje i istragu aktivnosti na različitim stranicama na društvenim mrežama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže.

Cilj operativnih aktivnosti bio je otkrivanje nezakonite trgovine vatrenim oružjem, te prikupljanje dodatnih informacija o identifikovanim metama.

Kriminalističke istrage provedene putem interneta takođe su bil usmerene na aktivnosti koje bi mogle biti povezane s operativnim radnjama na terenu.

Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Ukrajine. Stručnjaci su navedene aktivnosti proveli na usklađen način, pri čemu se operativnim aktivnostima koordinisalo iz koordinaconog centra zajedničkih akcijskih dana koji je bio smešten u Skoplju, Severna Makedonija.

Tokom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovinom vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmenu poruka, 11 preko trgovina, te 10 na drugim mestima na otvorenom internetu i pet na dark webu.

U akciji su sučestvovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, tzv. Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i agencije EU Europol, Eurojust i Frontex.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd