Skip to main content
Putin

PUTIN SE OBRATIO NACIJI: Poslao jasnu poruku - ko provocira Rusiju, zažaliće kao nikada do sada (VIDEO)

Foto: YoutubePrintscreen/Ruptly
Obraćanje ruskog predsednika Federalnoj skupštini započelo je u podne po ruskom vremenu

Tačno u podne po ruskom vremenu (11 sati po srednjoevropskom) predsednik Rusije Vladimir Putin započeo je obraćanje Federalnoj skupštini - poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije. Ovo je bilo jedno od najvažnijih obraćanja ruskog lidera do sada.

KIJEV I NATO NE PRESTAJU SA PROVOKACIJAMA: Moskva poslala upozorenje dok tenzije u Donbasu ključaju

KIJEV I NATO NE PRESTAJU SA PROVOKACIJAMA: Moskva poslala upozorenje dok tenzije u Donbasu ključaju

DA LI JE SPUTNJIK V EFIKASAN PROTIV SVIH SOJEVA KORONE: Gamaleja izašla sa saopštenjem koje ostavlja bez teksta!

DA LI JE SPUTNJIK V EFIKASAN PROTIV SVIH SOJEVA KORONE: Gamaleja izašla sa saopštenjem koje ostavlja bez teksta!

ŠTA BI SA ŽELJOM ZA OKONČANJEM TENZIJA U DONBASU? Zelenski potpisao novi zakon, Kijev povećava vojne kapacitete

ŠTA BI SA ŽELJOM ZA OKONČANJEM TENZIJA U DONBASU? Zelenski potpisao novi zakon, Kijev povećava vojne kapacitete

Predsednik Rusije prokomentarisao je goruća pitanja, kako u zemlji, tako i u svetu.

- Potreban je novi sistem bezbednosti. Zemlje nuklearne petorke snose posebnu odgovornosti - primetio je Putin i pozvao da se organizuje sastanak stalnih članica SB UN.

On je rekao i da se Rusija trudi da pomogne rešenju konflikta u Siriji, dijaloga u Libiji, te da je odigrala ulogu u pomirenju strana u Karabahu.

Nagorno-Karabah
Foto: Profimedia/ilustracija

- Rusija obnavlja vojnu tehniku, uključujući nuklearno oružje. Avangard i Peresvet su već u naoružanju, uskoro će stići Sarmat, podsetio je Putin. Vojska će dobiti i rakete Kinžal, Kalibar, Cirkon, a nastavlja se rad na Burevesniku i Posejdonu - precizirao je Putin.

- Možemo misliti šta god o Janukoviču i Maduri, Lukašenku, ali praksa organizovanja državnih udara i politička ubistva su previše, prešli su sve granice. Istovremeno, svi su navikli na praksu nelegalnih sankcija u ekonomiji. Sada slična praska prerasta u nešto opasnije. Imam u vidu pokušaj da se u Belorusiji organizuje prevrat i ubistvo predsednika zemlje.

Po mišljenju Putina, Zapad nije razmišljao o Belorusiji i Ukrajini kad se tamo događao majdan. Istovremeno postoji navika da se u svakoj prilici hvataju za Rusiju.

- To kao da je neka vrsta sporta - primetio je Putin. Organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliće kao što nikad nisu, poručio je Putin.

Rusija ima strpljenja i profesionalizma za bilo koje uzvratne mere, rekao je predsednik i upozorio sve zemlje da ne prelaze crvene linije u odnosima s Rusijom.

Dmitrij Peskov
Foto: YoutubePrintscreen/Ruptly

"Rusija ima svoje interese koje će braniti u okviru međunarodnog prava"

- Ako se neko bude podizao visokomerni i egoistični ton prema Rusiji, ona će imati čime da odgovori - rekao je predsednik.

Rusija će usmeriti u naučne svrhe više od trilion rubalja

Ruski predsednik je izneo i niz mera podrške obrazovnom sistemu. Veoma je važno da omladini kao orijentir služe pobede predaka, rekao je Putin. Najavio je da će na univerzitetima biti otvoreno još 45.000 budžetskih mesta i najavio da će bar 100 visokoškolskih institucija dobiti grantove za otvaranje studentskih tehnoparkova.

Opasnost od novih pandemija

Rsuki predsednik je rekao je da u slučaju novih bolesti, Rusija mora da bude spremna da u roku od 4 dana da razvije sisteme za testiranje i da koristi vakcine domaće proizvodnje.

Putin poziva narod da se vakciniše 

Očuvanje naroda Rusije je naš najviši prioritet. Strategija je da se postigne stabilan rast broja stanovništva, rekao je ruski predsednik i istakao značaj vakcinacije kako bi se razvio kolektivni imunitet. Rešenje tog zadatka zavisi samo od nas.

Tehnologije novih generacija

Putin je istakao da bi Rusija u mnogim oblastima, kako u zdravstvu, ali i obrazovanju, trebalo da koristi sisteme novih tehnologija.

Pomoć za porodice sa decom

Porodice sa decom školskog uzrasta dobiće po 10.000 rubalja za svako dete, naložio je Putin.

Kako je rekao, pandemija je nanela udar blagostanju ljudi i to je izazov za sve zemlje sveta. Najvažnije je obezbediti rast realnih prihoda građana Rusije i ostvariti napredak u borbi protiv siromaštva.

Vladimir Putin
Foto: YoutubePrintscreen/Ruptly

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko očekuje da ruski lider formuliše novi sistem koordinata i današnji govor je nazvala "obraćanjem novog doba" - najvažnijim političkim i društvenim događajem u ovoj godini.

Događaj se održava u centralnoj izložbenoj sali "Manjež". Kako je saopšteno, akreditovano je oko 450 predstavnika medija. Svi senatori, poslanici, novinari morali su tri puta da urade PCR test kako bi mogli danas da budu tu. Poređenja radi, prošle godine bilo je akreditovano 885 novinara.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd