Skip to main content
Zlatna ribica

VLASTI UPOZORILE VLASNIKE ZLATNIH RIBICA: Nikako ih ne bacajte u reke i jezera, uslediće UŽAS (FOTO)

Foto: Shutterstock
Nikako nemojte to raditi

Sitne zlatne ribice postaju džinovske nakon što ih vlasnici bace u jezera. Grad u Sjedinjenim Državama pozvao je svoje stanovnike da prestanu da bacaju svoje zlatne ribice kućne ljubimace u lokalna jezera.

Hoteli u Grčkoj – Oaza hedonizma po najpovoljnijim cenama

Hoteli u Grčkoj – Oaza hedonizma po najpovoljnijim cenama

POKUŠAJ UPADA U ZGRADU PARLAMENTA! Zelenski potpuno izgubio kontrolu, Ukrajina u haosu (FOTO)

POKUŠAJ UPADA U ZGRADU PARLAMENTA! Zelenski potpuno izgubio kontrolu, Ukrajina u haosu (FOTO)

DŽO, HAJDE DA NIKADA NE RATUJEMO: Putinov predlog ostavio američkog predsednika skamenjenog

DŽO, HAJDE DA NIKADA NE RATUJEMO: Putinov predlog ostavio američkog predsednika skamenjenog

Razlog je, očigledno taj da mali plivači narastu do velikih dimenzija i počinju da menjaju lokalno stanište. U gradu Barnsvilu u Minesoti, ove džinovske ribe će pojesti sve biljke i poremetiti talog na dnu jezera.

Uz tri slike zlatnih ribica veličine fudbalske lopte, zvanični gradski Tviter nalog pozvao je vlasnike kućnih ljubimaca da svoje ribice ne bacaju u javne bare i jezera.

- One postaju veće nego što mislite i doprinose lošem kvalitetu vode remećenjem donjih sedimenata i iskorenjivanjem biljaka - navodi se u tvitu.

Drugi korisnici Tvitera odgovorili su slikama jednako velikih zlatnih ribica koje su takođe pronašli u jezeru Keler. Čini se da je bacanje ribica u javna jezera pomalo uobičajena pojava u Minesoti.

Još u januaru, Ministarstvo prirodnih resursa Minesote (DNR) izdalo je strogo upozorenje tražeći od ljudi da to ne čine.

- Nekoliko zlatnih ribica nekome se može činiti kao bezopasan dodatak lokalnom vodenom ekosistemu - ali one to nisu - stoji u upozorenju ovog ministarstva.

- Zlatne ribice pripadaju porodici kedera i mogu opstati u gradskim barama, brzacima, jezerima i potocima, brzo se reprodukuju, preživljavaju surove zime, veoma su alave i uzburkavaju dno poput njihovih bliskih rođaka, običnog šarana.

- Pre nekoliko godina neko je ubacio zlatne ribice u ribnjak u Centralnom parku Igen, i njihova populacija je izmakla kontroli, zamutili su vode jezera nanoseći veliku štetu domaćim biljkama.

- Posle dve ili tri godine pokušaja uklanjanja zlatnih ribica i tretmana stipsom, riba je opstala, većina njih veća od 15 centimetara ili manje. Vađenje narandžastih osvajača zahtevalo je mnogo truda i troškova.

Zvaničnici ističu da pored uništavanja staništa domaćih vrsta, kućni ljubimci ponekad mogu uvesti nepoznate patogene ili druge elemente u ekosistem.

Dakle, ako razmišljate o odlaganju vlastitih ribica - nemojte ih samo baciti u najbližu reku. Umesto toga, pogledajte da li je moguće pokloniti ih ili proslediti drugima ili ih dati na prodaju, piše britanski "Metro".

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd