Četvrtak 22. feb 2024.
Ruska policija

ŠOK! ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG NATPISA U SNEGU: Dve reči su ga koštale slobode!

Foto: Profimedia
Ruski sud osudio je čoveka koji je na snegu na ulazu u klizalište u moskovskom parku Gorki prstom napisao "Ne ratu" na 10 dana zatvora!

Prema sudskim dokumentima, incident se dogodio 23. novembra, a čovek po imenu Dmitrij Fjodorov osuđen je sutradan nakon što ga je policija privela.

ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETIerdogan

ERDOGAN POPUSTIO?! Turska dala zeleno svetlo, OVO se Moskvi nikako neće SVIDETI

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASAizrael

"GAZA NIKADA VIŠE NEĆE BITI PRETNJA PO IZRAEL!" Netanijahu otkrio DVA ključna cilja u borbi protiv HAMASA

DRAMA U NEMAČKOJ: Sprečen teroristički napadTerorizam

DRAMA U NEMAČKOJ: Sprečen teroristički napad

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prestupom prema zakonu, koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno delovao kako bi diskreditovao ruske oružane snage, što je delo koje je u njegovom slučaju bilo kažnjivo novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja usledili su ubrzo nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, kako je rekao, u "specijalnu vojnu operaciju". Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, govor u javnosti je od tada postao rizičan, a kritičari kažu da je skoro 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno više od 800 krivičnih predmeta.

Na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposlušnosti policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku stanicu, što je negirao, prema sudskim dokumentima. Takođe je kažnjen u neotkrivenom iznosu - očigledno zato što je napisao "Ne ratu" - prema izveštajima ruskih medija, iako to nije pomenuto u sudskim dokumentima postavljenim na internetu.

Vlasti kažu da je potrebno maksimalno jedinstvo u trenutku kada je Rusija zaključana u onome što je Putin - od koga se očekuje da će sledeće godine tražiti još jedan šestogodišnji mandat - opisao kao egzistencijalnu bitku sa Zapadom. Kritičari optužuju vlasti da brutalno zatvaraju i kažnjavaju sve one koji im se suprotstavljaju.

Ranije ovog meseca, sud u Sankt Peterburgu osudio je umetnicu koja je etikete sa cenama u supermarketima zamenila porukama u kojima se poziva na prekid rata u Ukrajini na sedam godina zatvora, u presudi koju su njene pristalice nazvali sramotnom parodijom pravde.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd