SPOJ ČETIRI KULTURE, VERE, TRADICIJE I ISTORIJE: Ne čekajte - prošetajte Belom Crkvom (FOTO)

08.05.2021. 16:42
Piše:
Srbija Danas
Bela Crkva / Izvor: Foto: Vojvodina
Svi narodi, njihovi jezici, kultura, tradicija, navike i gastronomski specijaliteti čine Belu Crkvu tako jedinstvenom multikulturalnom zajednicom pogodnom za razvoj turizma

Područje Bele Crkve sa okolinom bilo je naseljeno i pre više hiljada godina, a mnogobrojne iskopine oružja, oruđa i različitih predmeta od kamena i gvožđa, najbolji su dokaz života Kelta, Tračana, Dačana, Skita i drugih naroda koji su ovim prostorima samo prolazili, ili se u njima naseljavali i ogranizovali svoj život.

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Nakon Dačana i Kelta, velikim osvajanjima teritoriju Bele Crkve i njene okoline naseljavali su Sarmati, Huni, Goti, Avari i drugi narodi, sve do dolaska Slovena koji su se trajno naselili na ovim prostorima. Zajedno sa Slovenima u Beloj Crkvi i njenoj okolini od 9. veka pa sve do danas živeli su i Mađari.

Današnja Bela Crkva, kao privredni, kulturni i politički centar nastala je 1717. godine, a osnovao ju je grof Merci, koji je organizovao masovnu kolonizaciju Nemaca iz Franačke, Švapske, hesenske i virtemberške provincije sa Rajne na ove prostore. Nakon oslobođenja i završetka Drugog svetskog rata Belu Crkvu su napustili gotovo svi Nemci starosedeoci.

Ono što je interesantno, a posebno stranim turistima, jeste nesvakidašnja arhitektura, kultura, tradicija, spomenicim ali i mnogobrojna različita prezimena koja se i danas mogu pronaći kod meštana Bele Crkve najbolje svedoče o njenoj viševekovnoj multikulturalnosti.

Bela Crkva vekovima unazad bila je dom velikog broja različitih naroda, koji su svojim životom na ovom području ostavili neizbrisive tragove i istoriji, kulturi i tradiciji Bele Crkve i njenog stanovništva.

Raznovrsna prezimena ljudi koji danas žive u Beloj Crkvi, svedoče o tome da je u ovoj varošici nekada živelo mnogo više nacija i da se govorilo mnogo više jezika nego što je to slučaj danas. Danas u Beloj Crkvi možemo naići na mnogobrojna prezimena koja su u ove krajeve stigla iz različitih delova Evrope: mađarskih, italijanskih, rumunskih, jevrejskih, čeških, slovačkih, francuskih, nemačkih... Ipak, veliki broj tih prezimena danas samo po svom poreklu pripada drugim nacijama, dok njihovi nosioci najčešće imaju neku drugu nacionalnost.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Danas, Bela Crkva jeste većinski srpski grad, ali u njoj i dalje živi i radi veliki broj nacionalnih manjina. U Beloj Crkvi danas ima Rumuna, Mađara, Čeha, Slovaka, pa čak i Nemaca.

Svi ovi narodi, njihovi jezici, kultura, tradicija, navike i gastronomski specijaliteti čine Belu Crkvu tako jedinstvenom multikulturalnom zajednicom pogodnom za razvoj turizma i veliku turističku posećenost.

Ono što je još zanimljivije jeste da ovo malo mesto na jugu Banata koje zbog svojih izvanrednih prirodnih lepota nazivaju još i "vojvođanskom Venecijom", pogotovo zbog jezera koji su pravi biseri Srbije.

Upravo svojom različitošću, duhom, kulturom i tradicijom mnogobrojnih naroda koji žive u njemu tokom godine privlači veliki broj turista koji dolaze da uživaju u Beloj Crkvi. U jeku sezone u samo jednom danu ovo jedinstveno multikulturalno mesto poseti i po deset hiljada turista.

Kako turisti često znaju da kažu, u Beloj Crkvi vreme kao da je stalo, a stare barokne fasade, prelepi uređeni parkovi i mirne ulice sa kućama specifične arhitekture odaju utisak da ste se vratili u 18. ili 19. vek koje mame turiste iz svih krajeva Srbije, ali i šire.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Bela Crkva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Piše:
Srbija Danas
08.05.2021. 16:42
Pogledajte više