Skip to main content
gradonacelnik djuric

Gradonačelnik Đurić: Grad je u ovoj godini izdvojio devet miliona dinara iz budžeta, tako jačamo male preduzetnike

Foto: Grad Novi Sad
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je danas gazdinstvo organske proizvodnje porodice Kuzmanović na Čeneju, koja od 2015. godine učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na teritoriji Grada.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je danas gazdinstvo organske proizvodnje porodice Kuzmanović na Čeneju, koja od 2015. godine učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na teritoriji Grada.

- Ovo sve fantastično izgleda što su oni kao porodica uradili i što im je Grad pomogao kroz subvencije. Mašine im je subvencionisao Grad Novi Sad i nastavićemo dalje da ulažemo. Oni su 2015. godine registrovali poljoprivredno gazdinstvo i uzeli su učešće u programu koji radi Gradska uprava za privredu za razvoj organske proizvodnje. Grad Novi Sad je 2021. godine uveo novu meru bespovratno sufinansiranje organske proizvodnje, nabavku i opremu za preradu, kao i izradu vizuelnog identiteta. Tako jačamo male preduzetnike. Sanja Kuzmanović 2021. godine osniva preduzetničku radnju za prepadu voća i povrća “Organic Salaš 275 Čenej”. Izradu vizuelnog identiteta takođe finansira gradska uprava. Grad je i u ovoj godini izdvojio devet miliona dinara u budžetu, do sada je ukupno isplaćeno 22 miliona dinara. Pomogli smo 15 malih privrednih gazdinstva i preduzetničkih radnji, što njima znači- naveo je prvi čovek Novog Sada.

Na gazdinstvu Kuzmanovića gaji se 30 i 40 vrsta povrća u plastenicima, a na otvorenom polju imaju dve kulture u toku sezone. U njihovom vlasništvu nalazi se i vakum kada za vakumiranje kiselog kupusa i zatvaranje tegle.

-Nešto što je Grad Novi Sad učinio za proizvođače je značajno svima nama. Subvencije od 2015. godine kroz seme i potreban materijal svajke godine za primarnu biljnu proizvodnju je nešto što je nama mnogo pomoglo i mi smo prešli sa 0,8 hektara na 3,5 hektara organske proizvodnje. Vizuelni identitet je značajan za svakog proizvođača jer će ljudi zanti šta kupuju i od koga- istakla je Sanja Kuzmanović.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd