Skip to main content
Pavel Hajko

Umetnik koji oslikava svoje detinjstvo: Da li ste videli slike naive koje mešaju i prepliću MODERNO DOBA I TRADICIJU (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Lični pečat ovog velikog umetnika, Pavela Hajka jeste petao u svim svojim oblicima i stanjima.

Opština Kovačica u Vojvodina jedna je od retkih opština u Srbiji koja može da se pohvali svetskom slavom i time da ceo svet zna za umetnost koja se ovde decenijama neguje.

Kovačička naivna umetnost poznata je širom sveta, a rodonačelnici ovog umetničkog pravca itekako su pospešili da reputacija opštine Kovačica bude izuzetno pozitivna. 

Cveta dualno obrazovanje u Staroj Pazovi: Više znanja donosi nova radna mesta, veće plate i nove investicije za sve građane (FOTO/VIDEO)

Cveta dualno obrazovanje u Staroj Pazovi: Više znanja donosi nova radna mesta, veće plate i nove investicije za sve građane (FOTO/VIDEO)

Ko jednom dođe, više odavde ne ide: Idilično okruženje za investitore, iz godinu u godinu sve više radnih mesta (VIDEO)

Ko jednom dođe, više odavde ne ide: Idilično okruženje za investitore, iz godinu u godinu sve više radnih mesta (VIDEO)

Novi putevi, škole i vrtići: Za bolji život građana - ova vojvođanska opština investira u budućnost (VIDEO)

Novi putevi, škole i vrtići: Za bolji život građana - ova vojvođanska opština investira u budućnost (VIDEO)

Turisti iz celog sveta dolaze da gledaju dela naivne umetnosti, ali i da čuju priče o kovačičkim slikarima koji su slikali ono što su videli u životu, suživot svoj sa drugima, ali i njihove svakodnevne dane provedene na selu.

Neki od najpoznatijih slikara naive jesu Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i legendarna Zuzana Halupova.

Rodonačelnici naive svojim veštim rukama i vrednim prstima dali su oblik ovom pravcu u umetnosti, dali su lepotu, prepoznatljivost, popularnost, nazvali je kulturom i dali primer budućim generacijama kako mora i kako treba dalje.

Među novijim umetnicima naive, svojim modernim delom koje se prepliće sa starom školom i tradicijom izdvaja se Pavel Hajko. Umetnik koji svojim delima prkosi vremenu, sredini, istoriji, tradiciji... Umetnik koji svojim veštim prstima i bujnom maštom meša dobro i loše, moral i nemoral, etiku i ono što etika nije i od toga pravi umetnička dela po koja dolaze ljudi širom sveta, ne samo Srbije i regiona... Dolaze da vide, osete, dodirnu maštu ovog slikara koji svojom profesionalnošću predstavlja simbol Kovačice, ali i čitave Srbije.

Poznato je svima da svaki slikar naive ima svoj simbol po kojem je prepoznatljiv i koji ostaje naslikan na svakom delu, ima svoj simbol i lični pečat.

Lični pečat ovog velikog umetnika, Pavela Hajka, jeste petao u svim svojim oblicima i stanjima.

Na pitanje zašto baš petao, slikar Pavel objašnjava da je to zato što je Kovačica puna petlova, te se otuda javila simbolika petla i na njegovim delima.

- U Kovačici svako dvorište ima makar jednog petla, pa tako i moje. Mi smo imali jednog petla koji je stalno napadao ljude, i kada je jednom majka izašla da nešto iznese u dvorište, sećam se da sam morao sa metlom da čuvam stražu i to je ostalo zapečaćeno u mom detinjstvu, pa možda zbog toga i slikam samo petlove - objašnjava ovaj veliki umetnik i poznavalac naive.

Kada je reč o inspiraciji, Hajko naglašava da svaki vid inspiracije dolazi i traži iz svog detinjstva.

- Sve što je bilo, i što se dešavalo, bilo je lepo, i to volim da slikam. Ne mogu i ne volim da slikam moderno društvo. Šta da slikam, telefone? Ne mogu. Ja se samo vratim u detinjstvo i tamo imam puno ideja i inspiracije za slikanje - rekao je Pavel Hajko.

Kada je reč o naivnoj umetnosti sada i nekada, Pavel Hajko objašnjava da naiva nekada i sada nije isto. Objašnjava da je ona naiva nekada bila nešto savršeno što se dogodilo, a što više godine prolaze a čovek radi, teče i njegovo usavršavanje, gleda i prikuplja informacije i ideje kako to neko drugi radi, kako slika naivu i kojim motivima, te se i moderni slikari prilagođavaju tome i stvaraju neki "novi pravac naive".

- Naiva ima jako veliki značaj, ne samo za Kovačicu, već i za Srbiju. Naiva otvara vrata svuda, i ko god da je čuo za Kovačicu, čuo je zbog naive - rekao je Pavel Hajko za kraj.

 

 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd