Utorak 19. mar 2024.
Vojvodina, Novi Sad

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja promovisan u Novom Sadu

Foto: Grad Novi Sad
Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja promovisan je predstavnicima škola, kompanija i gradske administracije u Skupštini Grada Novog Sada, a u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema rečima pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić lokalna samouprava ima važnu ulogu u tom modelu obrazovanja, jer predstavlja sponu između privrede i obrazovanja.

Ona je izjavila da su ključne teme novi Zakon o dualnim studijama, pravilnici iz te oblasti, učeničke kompanije i razvoj preduzetničkih kompetencija, a cilj je da se objedini proces sticanja teorijskih znanja i praktičnih veština.

Gradonačelnik Miloš Vučević sastao se sa delegacijom Ruskih univerziteta

- Plan upisa u srednje škole, koji je Novi Sad doneo pre dve godine, predviđa i dulano obrazovanje koje se trenutno sprovodi u četiri srednje škole u okviru šest profila i obuhvata 264 učenika. Želimo da taj koncept proširimo u koordinaciji sa resornim ministarstvom i drugim relevantnim činiocima. Važno je da čujemo glas realne privrede o tome kakvi su im kadrovi  potrebni, jer bez te korespondencije nema uspeha. Sve radimo da mladi lakše nađu posao, da ostaju da žive ovde, te da njihova radna osposobljenost bude ključni faktor za privlačenje novih investicija. Dobra vest je da u Novom Sadu ima 7330 više zaposlenih u 2018. nego 2017. godine, a za poslednjih sedam godina broj zaposlenih je povećan za 15 procenata, odnosno 20 000 ljudi više radi. To je jasan pokazatelj da privlačenje investitora, dobra ekonomska klima i kontrola rada na crno daju rezultate, što se oslikava na budžetska primanja, pa stičemo više novca za izgradnju vrtića, škola, puteva, za kulturu i sve ostalo što se očekuje od jedne organizovane zajednice - naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

Novi Sad, Vojvodina
Foto: Grad Novi Sad

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš pozitivno je ocenio povratak sistema koji podrazumeva simbiozu privrede i obrazovanja. On je istakao da će plan upisa u srednje škole u Vojvodini u potpunosti biti usklađen sa iskazanim potrebama privrede, a te podatke prikupljaju privredne komore. 

U prezentaciji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja takođe su učestvovale pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković i direktor regionalne Privredne komore južno-bačkog upravnog okruga Olivera Simović.

  

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd