Život i delo rodonačelnika naive u Kovačici: Spomen kuća Martina Jonaša krije tajne njegovog stvaralaštva! (VIDEO,FOTO)

28.09.2018. 09:23
Piše:
Srbija Danas
Martin Jonaš / Izvor: Foto: Vojvodina
Bio je istaknuti umetnik naivnog slikarstva u Srbiji i u svetu

Opština Kovačica, po mnogo čemu je poznata i interesantna, a prostire se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom delu Banata.

Upravo na tim prostorima, ovo malo mesto na geografskoj mapi, postalo je prava metropola na mapi naivnog stvaralaštva. To mesto je zadobila zahvaljujući svojim slikarima, koji ovde stvaraju i zajedno izlažu radove već 65 godina.

Manifestacija Dečja svadba u Kovačici: Spoj tradicije i dečijih igrarija! (VIDEO)

Jedan od rodonačelnika i istaknutijih umetnika ove opštine jeste i Martin Jonaš, koji je bio član Galerije naivne umetnosti i u kojoj su i danas sačuvana neka od njegovih dela.

Martin Jonaš spada među najistaknutije ličnosti svetskog naivnog slikarstva. Rođen je 1924. godine u Kovačici, gde je završio osnovnu školu i proveo čitav svoj radni i životni vek, najvećim delom kao poljoprivrednik i umetnik.

Bio je vodeća ličnost kovačičkog naivnog slikarstva i jedan od osnivača Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Počeo je da slika u dvadesetprvoj godini i prvi put je izlagao u Kovačici. Tokom svog plodnog i aktivnog umetničkog rada, izlagao je na više od 450 samostalnih i kolektivnih izložbi.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Bio je dobitnik visokih međunarodnih umetničkih priznanja i primio ključeve nekoliko evropskih gradova. Pored Salvadora Dalija i Renata Gatusa dobitnik je zlatne medalje na velikoj međunarodnoj izložbi crteža u Italiji 1978. godine. 

Svetska umetnost iz dubine duše: Galerija naivne umetnosti u Kovačici čuva korene naive! (VIDEO)

Kuća Martina Jonaša je svojevrstan dokument o životu ovog umetnika - zidovi sobe u kojoj je slikao prekrivene su fotografijama, medaljama, i diplomama. Police prepune stručne literature, fascikle sa obimnom korespodencijom, časopisi i novine iz celog sveta sa reportažama o umetniku - dragocen arhiv članaka i fotografija.

Tu je i zbirka slika, istorijskih dokumenata, knjiga i starih periodičnih izdanja vezanih za istoriju slovačke zajednice u Vojvodini. Izvanredna je i zbirka Jonašovih slika u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici.

 

Piše:
Srbija Danas
28.09.2018. 09:23
Pogledajte više