Četvrtak 07. dec 2023.
Galerija naivne umetnosti u Kovačici

Svetska umetnost iz dubine duše: Galerija naivne umetnosti u Kovačici čuva korene naive! (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Galerija postoji i radi već 63 godine

Opština Kovačica je mala varoš, ali je po mnogo čemu poznata i interesantna. Na geografskoj mapi je malo mesto, ali na mapi naivnog slikarstva ima razmere metropole.

Zahvaljujući talentovanim umetnicima koji žive i rade u Kovačici, već  65 godina, ova opština je dobila priznato mesto u svetu naivnog slikarstva.

Za rođenje naivnog stvaralaštva u Kovačici smatra se 1939. godina, kada su bez ikakvog poznavanja akademske konstrukcije slika počeli da slikaju Martin Paluška i Jan Sokol. Nešto kasnije pridružuju im se poznata imena u svetu naive, kao što su Mihail Bireš, Vladimir Boboš, Jan Garaj, Martin Jonaš, Jan Knjazovic, Zuzana Halupova, kao i mnogi drugi.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici, osnovana je 15. maja 1955. godine, nakon dogovora naivnih slikara da će svake godine donirati po jednu svoju sliku galeriji i na taj način osnovati galerijski fond slika. Tada se i uprava Doma kulture u Kovačici obavezala da će Galeriji ustupiti prostor na prvom spratu zgrade Doma kulture. Vremenom je stvoren poveliki fond umetničkih dela.

Kada nije bilo izložbi, uvek su izlagane slike iz fonda galerije. Isprva je Galerija bila bez osoblja i na amaterskom nivou, ali je kasnije nakon ostvarene saradnje sa Narodnim muzejom u Pančevu, počela sa svojim profesionalnim radom.

Od januara 2009. godine Galerija je dobila svoj poseban prostor i posluje kao samostalna ustanova. Danas ima sopstvenu zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slike. 

Sada Galerija naivne umetnosti ima 26 članova, ali članovi više nisu samo iz Kovačice već ih ima i iz okolnih naselja.

Sadržaji slika ovih umetnika su raznovrsni, karakterišu ih nostalgične i idilične teme o prošlosti, životu na ulicama, seoskim dvorištima, radu na polju, pa i ambijetalni prikazi seoskih soba sa starim ćilimima i predmetima karakterističnim za prošla vremena.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici je od strane turista najposećeniji objekat na području opštine Kovačica, prvenstveno zbog slikarke Zuzane Halupove i Martina Jonaša. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika Zuzane Halupove, to su sve ulja na platnu, kao i njen štafelaj, diplome i bista, dok stalna postavka Martina Jonaša broji 28 ulja na platnu. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd