Petak 23. feb 2024.
Ceca, Futa, Karleuša

UGASIO KARLEUŠU, SA CECOM POSTIGAO DOGOVOR: Futa žestoko ošurio po Jeleni - Karijeru je zasnovala na skandalima

Foto: ATA images
Suprug pokojne Marine Tucaković odlučan u svojoj nameri.

Jelena Karleuša ostala je bez svog Jutjub kanala, nakon što je Aleksandar Radulović Futa pokrenuo proces zbog autorskih prava, a kompozitor sad tvrdi - može da otvori novi, jer stari neće povratiti.

Pevačica je burno reagovala na novonastalu situaciju, te je rekla da suprug Marine Tucaković pokušava da je uceni, da je prevarant, kao i da njen pravni tim radi da to reši. Sada se oglasio Futa i poručio da od toga nema ništa.

NEMA NIŠTA OD NOVOG ALBUMA: Jelena Karleuša pomera izbacivanje "Alfe"? Ovog puta je reč o višoj sili

NEMA NIŠTA OD NOVOG ALBUMA: Jelena Karleuša pomera izbacivanje "Alfe"? Ovog puta je reč o višoj sili

"POKAZAO JE SVOJE BOLESNO, POHLEPNO LICE!" Jelena Karleuša optužila za reketiranje supruga Marine Tucaković

"POKAZAO JE SVOJE BOLESNO, POHLEPNO LICE!" Jelena Karleuša optužila za reketiranje supruga Marine Tucaković

UGOVOR O TAJNOSTI: Isplivali detalji Karleušinog projekta od 250.000 EVRA! Obezbeđenje svima uzimalo telefone

UGOVOR O TAJNOSTI: Isplivali detalji Karleušinog projekta od 250.000 EVRA! Obezbeđenje svima uzimalo telefone

Aleksandar Radulović Futa
Foto: Srbija Danas

- Neće biti uopšte, kad se jednom ugasi, potrebno je dobiti ponovo dozvolu od svih autora. To je nemoguće. Može da otvori novi - rekao je on, a zatim na konstataciju da sve dešava pred njeno objavljivanje albuma, koji fanovi željno iščekuju, Radulović kaže:

- Gde su bili ti fanovi nekada? Ranije se lepo snimi ploča, pa se sluša, a sada prepevavaju kako ko stigne, ali to ponovno presnimavanje izvođači neće da plate. Autori sada ispadaju nužno zlo dok pevači, odnosno izvođači, ne dobiju šta žele. Shvatite, autorsko pravo nije roba, to je intelektualna svojina i ne može da se kupi. Autorsko i srodno pravo pripada autorima, a pevači to redovno tretiraju kao svojinu. Međutim, oni su samo interpretatori i platili su samo pravo prvog izvođenja. Kada neko 68, 65-e godine ili koje god plati pravo prvog izvođenja, svaki drugi put ili ako neko drugi želi tu pesmu da snimi, mora da pita autora - kaže Futa, dok na pitanje o kojoj sumi je reč koju bi JK trebalo da mu isplati, tvrdi da se ne radi o parama.

- Nije pitanje novca, to vam je kao da uđete u prodavnicu i prvi dan uzmete hleb i samo prođete pored kase, drugi dan isto i tako danima. Stvar je u tome da želim da prodrmam autore da počnu da se zalažu za svoja prava - kaže kompozitor.

Jelena-Karleuša
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

A kako Ceca?

Na pitanje kako to da je Karleuši ugašen Jutjub kanal, dok na primer Svetlani Ceci Ražnatović nije, a ona takođe ima ogroman broj hitova čiji je autor Marina Tucaković, Futa objašnjava:

- Razlika je u tome što je Ceca odmah napravila dogovor, tražila nam je saglasnost i dobila je - kaže on i dodaje da Jelena nije jedina kojoj je ugašen Jutjub kanal i koja je predmet njegovog pravnog tima, te da ga izvođači sada masovno zovu.

- Zovu raznorazni godinama zbog starih pesama. Morao bih kancelariju da otvorim da bih odgovorio svima. Problem je što nema novih autora. Autorstvo zamire. Ne snimaju se nove pesme a već se presnimavaju stare jer je to provereno hit. Ovako moraju da plate pesmu, a ne znaju da li će biti hit - ističe Futa, ne želeći da komentariše Karleušine reči da je ucenjivač.

Ceca Ražnatović
Foto: Srbija Danas

Neće o Karleuši

- Ne želim to da komentarišem, nije to moj stil priče, to ne liči na mene. Rešiću to na način na koji kaže zakon. A vremenom će se ispostaviti da je nečija karijera, pa makar bila duga i 40 godina bez obzira na hitove, zasnovana samo na skandalima - zaključio je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd