Četvrtak 07. dec 2023.
Vesna Vukelić Vendi

VENDI RAZOBLIČILA ESTRADU: Otkrila ko je GEJ, ko NEPISMEN, a samo ON je obeležio 2022. godinu

Foto: ATA images
Kraljica vašara, kemp ikona i slobodni mislilac oštrim stavom razobličila estradu i njene satelite.

Vesna Vukelić Vendi, pevačica, mislilac i od nedavno književnica, u novogodišnjem razgovoru na naš portal izvršila je medijsku rekapitulaciju 2022. godine. Poznata po svom britkom jeziku i neobičnom asocijativnom toku svestu, Vendi je otvoreno govorila o širokom spektru tema od Ničea, Marksa i Hobsa do Marije Kulić, Tanje Savić i Ivana Marinkovića vodeći se onim da nije bitno da li su teme trivijalne ili intelektualne, nego da li im pristupamo plitko ili dubokoumno.

"KRV ŠIKLJALA IZ GLAVE, PALA JE MRTVA!" Smrt, usred kluba, na nastupu Vesne Vukelić Vendi

"KRV ŠIKLJALA IZ GLAVE, PALA JE MRTVA!" Smrt, usred kluba, na nastupu Vesne Vukelić Vendi

"NISAM LICE, VEĆ LIČNOST!" Vesna Vukelić Vendi o svom pravom zanimanju - Ne pripadam ESTRADNOM mulju!

"NISAM LICE, VEĆ LIČNOST!" Vesna Vukelić Vendi o svom pravom zanimanju - Ne pripadam ESTRADNOM mulju!

"GEJEVI SU IZMANIPULISANI!" Vesna Vukelić Vendi osudila održavanje Parade ponosa, sukobila se sa novinarkom

"GEJEVI SU IZMANIPULISANI!" Vesna Vukelić Vendi osudila održavanje Parade ponosa, sukobila se sa novinarkom

Vesna Vukelić Vendi
Foto: ATA images
Tvoja knjiga "Misterija crne žene" u prodaji je već nekoliko meseci. Kakve su reakcije čitalaca?

- Reakcije su veličanstvene. Moji čitaoci nakon pročitane knjige prvo zaneme jer posle nje svaki komentar je suvišan. Čitaoci kažu da se moja knjiga čita tri puta i uvek u jednom dahu, da je veličanstvena i da nešto tako dobro nisu dugo čitali, ne računajući klasike.

Kada smo već kod klasika, tvoja knjiga se, između ostalog, bavi temom veštica i magije, velikom temom klasične književnosti. Šekspirov "Magbet", Geteov "Faust", Bulkakovljev roman "Majstor i Margarita" inistiraju da se iza veštičarstva uvek krije želja da se stekne društvena moć. Koliko je to i tvoje stanovište?

- To je široka i škakljiva tema i ne bih napisala roman od 450 stranica kad bi bilo lako objasniti. Ali probaću da budem kratka. Niko od navedenih ne može da objasni magiju u potpunosti jer da bi se znala magija mora da se poznaje teologija. Oni mogu da prikažu šta se postiže magijom, kabalom, astralna društva, druide i slično. Međutim, moja knjiga pokazuje kako se tome staje na rep. I zašto magija uopšte ulazi u život čoveka i gde je tu Bog? Kako Bog kao pantokrator dozvoljava da uopšte postoji đavolja religija zvana okultizam? Do toga je došlo zbog stvaranje posebne klime na zemlji, a nju su stvorile tri najveće boljke: darvinizam, Niče i marksizam. Darvin je doneo naučnu laž, Niče etičku laž, a Marks je iznedrio socijalnu laž. To su instrumenti koji su zavladali nakon Francuske buržoaske revolucije, jer dok se revolucija nije odigrala, dušu su lečili duhovnici, a nakon nje su se pojavili psihijatri, a psihijatri ne mogu da se izbore sa demonima. Sve se radilo da se čovek obezboži, da izgubi konekciju sa Bogom, da se nauči pogrešnoj geografiji, istoriji, biologiji, lažima da je svet nastao iz haosa, a čovek od majmuna, da ne postoji tvorac. Potom se pojavio Niče sa svojim natčovekom i tvrdnjom da ne postoji Bog, a potom je došla demagogija komunizma. Komunizam je bio udar na pravoslavlje jer ne zaboravimo da se ova ideologija nije širila na rimokatoličkom zapadu nego samo na pravoslavnom istoku. Lenjin je došao iz Švajcarske, a Marks iz Nemačke. Nakon sudara svega toga, ostao nam je čovek kao deo potrošačkog društva pod sloganom jedi, pij, veseli se, nemaš pesrpektivu, posle smrti ideš u dva sa dva, uzmi sve što ti život pruža, danas si cvet sutra uvela ruža. Ateizam i materijalizam su odlična klima za okultizam.

Vesna Vukelić Vendi
Foto: ATA images
Pisalo se da si imala problema oko promocije svoje knjige u jednom parohijskom domu, te da je promocija morala da bude otkazana. Misliš li da rade protiv tebe jer si se usudila da izneseš istinu?

- Naravno, uvek ima vukova u jagnjećoj koži. Naposletku, ne pada sneg da pokrije breg nego da svaka životinja pokaže svoj trag. Pobunili su se oni koji su duboko oštećeni mojom knjigom. Ovo je knjiga koja je posvećena Bogu, a On je zaštitio moju porodicu. Ja sam bila ta koja je razotkrila i koja je digla vrh pravoslavne crkve na noge. A meni ne može niko ništa jer ja sam ocrkvenjena, a to znači da postim, odlazim na liturgiji, na ispovest i čitam molitve. Samo se tako mogu pobediti nečiste sile. Svi koji mi rade o glavi, zapravo rade sebi.

U septembru si bila prisutna u medijima kao protivnica Evroprajda koji se održavao u Beogradu. Ipak, tvoja pozicija se razlikovala od drugih kritičara jer si otvoreno pričala da imaš puno gej prijatelja i da tvoju publiku čini puno LGBT osoba. Da li su ti LGBT osobe zamerile što nisi podržala paradu?

- Nije mi niko zamerio. Pevala sam pre neki dan u gej klubu i bila je neviđeno dobra atmosfera. Pre toga sam na istom mestu pevala u maju i sada ponovo u decembru. I tada je bila ludnica i sada je bila ludnica, zato što gejevi shvataju moje reči i šta sam rekla. Ja isključivo ne volim zle ljude, a zao čovek može biti i hetero kao i homo ili neki uškopljenik. Nema to veze sa orijentacijom. Ipak, kada je u pitanju Božji zakon, ja to poštujem. Problem sa paradom je isto kao kada bi sutra neko izašao i rekao ajde da legalizujemo švaleraciju. Ja bih se prva pobunila i rekla to nije dobro. Gejevi mogu biti veliki ljudi. Uzimam za primer Mikelanđela koga niko nikada neće moći da nadmaši u umetnosti. Gejevi su mahom veliki umetnici u svakom smlslu te reči. To su specifični ljudi, vrlo osećajni, koje je priroda tako stvorila i ukomponovala da budu naklonjeni istom polu. Ipak, postoji Božji zakon, ali isto tako, Bog se vrlo ljuti kada mi osuđujemo druge. Mi možemo da kažemo šta je Božji zakon, ali nemamo pravo da osuđujemo. Naposletku, koliko je žena prekršilo Božji zakon odlazeći na abortus? Kako ljudi mogu da osuđuju jedne koje krše Božji zakon, a ne budu svesni da ih i oni možda krše? Gospod gleda samo ljudsko srce. Svako ko voli Boga i voli bližnjeg svoga kao samog sebe je Božji čovek. Na nastupu u gej klubu sve je bilo puno ljubavi, moje prema njima i njihova prema meni. To su svi osetili. Takođe, gejevi i ne traže prava, oni su samo izmanipulisani od strane globalista.

Vesna Vukelić Vendi
Foto: ATA images
Zašto tebe toliko gejevi vole? Obično mediji kao njihove mezimice spominju tebe, Jelenu Karleušu i još par pevačica?

- Zato što je to neki iks faktor. Osamdeset posto mojih prijatelja su gejevi. Možda i više. Njihova i moja interesovanja su bliska. Za mene i gejeve život je umetnost. Kad sam išla u Vatikan, išla sam zbog Mikelanđela u Sikstinsku kapelu. Nju ne bi mogao da oslika neko ko nije bio gej. Gejevi uživaju u mom smislu za humor. Ja volim sa njima da delim svoje misli. I oni ih shvataju na višem nivou nego što bi to mogao da shvati neki hetero muškarac koji tvrdi da je alfa muškarac. Ja ne volim te mužjake ja volim aristokrate. Za mene su gejevi, kada su pravi i u svom punom potencijalu, prave aristokrate. Gejevi su bliže mom tipu muškarca samo da nisu tako nastrojeni ka muškarcima. Ta otmenost, humor, aristokratija, mi se poklapamo u svemu osim u završnici.

Kada smo već kod gejeva, nedavno si za Eru Ojdanića rekla da je latentni gej. Šta si mislila pod tim? 

- Era jeste latenti gej. Obavila sam jedan foto sešn u streljani sa puškama, pošto sam ja strelac. Tada sam rekla da učim da pucam kako bih odstrelila Eru u debelo meso. Bolje ja da ga odstrelim neki muškarac. Jeste da je on postao moderan po stare dan, ali nije reprezentativan. Jeste da voli lateks, helanke, najlonke, da se uteže, sve to stoji, ali on nije reprezentativni gej. Ono što gejevi imaju i što me fascinira je aristokratija, uzvišenost, kao da su sa dvora, a to Era Ojdanić nema. Zato neću da ga gledam sa svim tim njegovim anomalijama. Nije reprezentativni gej zato nek mi se makne sa očiju.

Takođe, u prethodnoj godini si komentarisala navodnu vezu između Tanje Savić i Draška Stanivukovića. Tvrdila si da tvoj rođak nije bio sa Tanjom i da on nikada ne bi bio sa Tanjom, koju si okarakterisala kao nepismenu osobu. Misliš li da je muškarcima kada biraju svoje partnerke najvažnije koliko su obrazovane?  

- Tanja Savić je i nepismena, ali i glupa. Povrh svega, ona toga nije ni svesna.  A to je najveća opasnost. Ona se gura u neke pozicije, ali ne može ništa da shvati. Nema receptore, ima prazninu u glavi. Čitav taj seljacizam kada je iznela svoju porodicu i razvod na tacni mediji je čist džiberluk. Džiberluk u vidu ja ću tebi uzeti decu, te ti ćeš meni, te je pričala da je taj njen bivši muž kreten, lud, katastrofa. To nijedna osoba koja ima imalo mozga u svojoj glavi ne bi dopustila da završi na naslovnim stranama novina. Draško ne prati estradu jer je u nekim drugim sferama. Tanju je uzeo za protokol, ali nije znao za sve te njene repove koje vuče za sobom. Jednostavno se nije udubljivao u priču. Fotografije govore da su uvek sedeli zajedno u nekom društvu. Tanja je bila prosto osoba protokola u Draškovom životu i ništa više.

Koja ličnost je po tebi obeležila 2022. godinu?

- Patrijarh Porfirije – ubedljivo broj jedan. Stvarno smo dobili pravog patrijarha. Vrlo složena ličnost. Nama ne trebaju samo molitvenici i isihaste, ljudi koji se mole. Ovo je vreme gde patrijarh mora da bude u skaldu sa vremenom i da poznaje svoju pastvu. On je naš pastir, a mi njegovo stado. Poznaje različite segmente društva. Ne živi uskim molitvenim i životom isihaste koji se povlači iz sveta, već je onaj koji se približava svetu kako bi mu pomogao i usmerio ga na pravi put. Napredovao je kroz crkvenu hijerarhiju postepeno korak po karak. Toliko sam naučila gledajući ga 5 godina sa Vladetom Jerotićem u emisji Agape. Dosta je uticao na moje ocrkvenjavanje. Patrijarh Porfirije je svemogući mudrac koji razume svet. On je prvo patriharh pa onda mudrac. Mi smo mala ali duhovna velika zemlja. Stoga je nama potreban mudar čovek za patrijarha koji će svoj brod da preveze preko jednog uzburkanog okeana.

Na kraju decembra javnost je potresla vest o smrti Milana Radulovića Laće. Mediji su spekulisali da je u Izraelu umro zbog navodnog predoziranja narkoticima. Sin Marine Tucaković je u Izrael išao i kako bi se poklonio grobu Gospoda u Jeruslimu. Svi znaju da je Laća preko socijalnih mreža u poslednje vreme sve više govorio o Bogu i tražio spasenje. Zašto se ljudi okreću drogama i može li im Bog u tome pomoći?  

- Teška jedna životna situacija i saosećam se sa nesrećom. Nisam upoznala nikad ni njega ni Marinu Tucaković. Čak nikad ih nisam ni videla. U današnjem materijalističkom svetu mi imamo i dalje potrebu za Bogom ali nismo uvek osvestili kako da do njega dođemo. A đavo se nalzi svuda. Mi u sebi imamo, ajde da ga nazovem tako, jedno crevo, gde se nalazi duša i ono mora da se napuni božijim energijama. Ako se ne napuni Božjom energijom onda se ono puni surogatima. Surogat može da bude i narkomanija. Mi smo imali slučaj sa različitim umetnicima koji su se odali tome. Recimo Margita Stefanović iz grupe EKV. Ono što je zanimljivo da je ona umrla, kako su mi pričali, u jednom staračkom domu, u siromašnoj sobi gde ih je živelo po sedmoro i osmoro u prostoriji. Ipak, kako su mi pričali, uspela je da otkrije Boga pred smrt. Išla je u crkvu Pokrov presvete Bogorodice gde je počela da peva crkvene pesme. Verujem da je Bog uslišio njenu molitvu i pokajanje. Ne sumnjam da je i Laća našao smirenje i ljubav u Bogu na putu ka Jerusalimu. Molimo se svi za njega.

Za kraj šta bi poželela za čitaoce portala Srbije Danas u 2023. godini?

- Poželela bih im da čine što više dobrih dela i milosrđa jer nas to spasava pred Bogom. Ovaj ateistički i materijalistički svet današnjice oblikovan je u skladu sa maksimom Tomasa Hobsa, koju je uzeo od statrih Rimljana i prepravio, a koja glasi: 'Čovek je čoveku vuk'. Mi smo tako vaspitani. Ali nije tako! Čovek je čoveku brat! Ovaj svet je Bog stvorio iz ljubavi. Ne postoji neko ko će da se rodi kao ti ili neko ko će da se rodi kao ja. Bog nas je stvorio jedinstvene. Mi moramo samo da se uzdižemo, a to činimo tako što smo u milosti i u ljubavi prema bližnjima, čak i prema neprijateljima, kada im oprostimo, što naravno ne znači da ćemo i da ih cenimo. Važno je da ne mrzimo. Bog nas je stvorio jedinstvenim i samo nama dao jedinstvene potencijale, kako jevanđelje kaže, dao nam je talante, ne talente, nego talante. Mi moramo da umnožavamo talante i da radimo na sebi. Mi smo sebi najveći neprijatelji i naše misli su neprijatelji. Mi moramo da vršimo higijenu i da čistimo naše misli i da fokus u našem životu bude izoštren i na najboljim frenkvencijama, i da radimo i fizički i duhovno a tada naša duša cveta. Nema ništa ljigavije nego videti gordog osionog čoveka, nezadovljnog. Zasto si nezadovoljan čoveče, ko da ti neko nešto obećao? Suludi, čoveče, kupaj se u ljubavi. Data ti je jedinstvena licnost! Uspinji se i brani i sebe i druge jer ćemo samo tako uspeti da cvetamo.

Vendi je u našem intervjuu progovorila i o Nenadu Macanovići Bebici otkrivši kojoj tajnoj organizaciji pripada (čitajte klikom OVDE), ali i o Ivanu Marinkoviću i njegovom odlasku kod duhovnika u jedan manastir (čitajte klikom OVDE)   

Vesna Vukelić Vendi
Foto: ATA images
Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd