Skip to main content
gerbil

GLODAR, ALI VEOMA UMILJAT! Ukoliko želite njega za kućnog ljubimca OBAVEZNO nabavite ISTOPOLNI par! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Premedeni.

Gerbil je životinja koja pripada vrsti glodara kojoj je prirodno stanište pustinja Gobi. Naseljeni su u stepama srednje Azije i Afrike. Žive u grupama u podzemnim tunelima, skrivajući se od grabljivaca.

KUKU LELE! Slatko dok je mala beba, a posle? Pronađeno MLADUNČE LAVA - i to u GARAŽI! (VIDEO)

Gerbil
gerbil
Foto: Profimedia

Niški prasići su postali pravi hit na društvenoj mreži! (FOTO)

Reč je o prilično sitnim glodarima, dugačkog repa sa krznom na kraju. Divlji primerci su "agouti" boje, što znači da je svaka vlas prošarana sivom, žućkastom i crnom, sa prljavo belom bojom na stomaku. Međutim, selektivno parenje je iznedrilo nekoliko lepih i interesantnih boja.. 

Gerbil je druželjubiva životinja. U divljini živi u grupi, i ne snalazi se najbolje u ulozi ljubimca jedinca. Preporučuje se držanje istopolnog para. Međutim, ukoliko imate jednog starijeg gerbila, biće teže da uvedete novog, zbog potencijalnih problema čuvanja teritorije. Budući da je reč o ljubimcima koji su prilično druželjubivi, gerbili se mogu lako pripitomiti. Generalno su blagog temperamenta, a ujedaju samo kada se osete ugroženo, piše Petface.

Ne spada u noćne vrste, iako je ponekad aktivan u toku noći. Ima nekoliko perioda spavanja u toku čitavog dana. Veoma je radoznao, i nastoji da istraži sve, što ga čini prilično zabavnim ljubimcem. 

Oprema 

Za dva gerbila će biti potreban kavez dimenzija najmanje oko 30 x 60 x 30 cm, ali budući da su dosta aktivni, veći kavez je uvek bolje rešenje. Može se koristiti stakleni kavez, za koji se većina vlasnika pre odlučuje nego za kavez od žice. Akvarijumi dozvoljavaju dublji sloj podloge po kojoj mogu da kopaju. Prilično dubok sloj podloge će zadovoljiti potrebu ovih glodara za kopanjem. Treba izbegavati podlogu od kedra ili borovine; jasika je dobro rešenje, ali ima i novih, komercijalno dostupnih podloga. 

Korgi Korgičanstveni! Kraljevski pas sve popularniji i u SRBIJI

Gerbil
Gerbil
Foto: Profimedia

MAZIĆU TE - PAZIĆU TE! Evo zašto vaš PAS ne voli maženje OVIH delova tela!

Ukoliko se kupuju igračke, treba proveriti da li su bezbedne za žvakanje (ne plastične, i bez malih delova koje gerbil može da proguta). Drvene igračke ili jednostavni komadi drveta, grančice, seno, drvo i uže za papagaja, i sitne kutije su dobro rešenje. Tube od toalet papira će im često biti omiljene igračke, iako će biti i najbrže uništene. Može se nabaviti točak za vežbanje, ali treba potražiti neki sa dobrom podlogom, kako bi se predupredile povrede – ne sme postojati rizik da gerbil, prilikom vežbe, zakači rep. 

Pojilica za vodu i posude za hranu treba obezbediti kako ih ljubimci ne bi prevrnuli što će uticati na higijenu životnog prostora.

Nega 

Gerbili se čiste sami ali i međusobno. Ovo je dobro ne samo za kvalitet njihovog krzna, već i za socijalnu interakciju. Ne treba ih kupati u vodi već im treba obezbediti peščano kupatilo (dobro je i kao igra, ali im istovremeno čisti krzno). Ovo kupatilo treba da im bude stalno na raspolaganju a neophodno je da sadrži fini vulkanski pesak koji se može pronaći u bolje snabdevenih pet šopovima. 

Ishrana 

Gerbili najviše jedu semenke. Vrlo je važna i ostala hrana kao što su lešnici, sir, suvi hleb, suvo grozđe i seno. Kombinacija nekoliko tipova hrane će omogućiti da se prevaziđu deficiti koji se javljaju prilikom opredeljenja za jedan tip ishrane. Granule i briketi mogu biti dobar temelj balansirane ishrane, i po potrebi se mogu dodavati semenke i poslastice. Mala količina svežeg voća i povrća je dobra ideja, ali ih treba davati u manjim količinama kako bi se sprečila dijareja. Budući da gerbili dolaze iz hladnijih krajeva, ne treba im obezbediti mnogo vode, ali to ne znači da im ne treba uopšte davati vodu – naprotiv, treba da im je uvek dostupna sveža, čista voda u posudi. 

IZNENADIĆETE SE KAD PROČITATE! Mužjaci se MAZE koliko ŽELITE, dok ženkice koliko ONE žele!

NEĆE DA USTANE IZ KREVETA! Beba Puma će vam UKRASTI SRCE: Preslatko! (VIDEO)

Zdravlje 

Gerbili su snažni glodari i uz dovoljno pažnje možda nikada neće oboleti. Ipak, postoji nekoliko bolesti kojih bi vlasnici trebali biti svesni. Ako je gerbil bolestan – ne jede, i ne pije, mora se hitno odvesti veterinaru. Jedno od najčešćih oboljenja sa kojima se susreću gerbili jesu problemi sa disajnim organima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd