Skip to main content
mačka se mazi

MJAUKANJE, PREDENJE, FRKTANJE... Evo ŠTA vaša maca pokušava da vam SAOPŠTI ovim zvukovima! (FOTO)

Foto: Profimedia
Konačno možete da razumete vašeg ljubimca na pravi način.

Pored ptica, mačke imaju najširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i frktanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći.

Indira otkrila posle 10 GODINA: Pijanče, drogiraju se, muškarci se ljube, SODOMA I GOMORA - evo ZAŠTO

SAMO U TRAVELLANDU: LETUJTE NA BAJKOVITIM PEŠČANIM PLAŽAMA DOHE PO CENI VEĆ OD 279€!

Ako mislite da su zvuci koje vaša mačka ispušta obične nasumične „gluposti”, grdno se varate. Ona zapravo svakodnevno komunicira s vama pružajući vam informacije o svom svetu i osećanjima. Dobra vest je da ako pažljivo slušate, možda ćete moći da razumete šta znače mjaukanje, siktanje, režanje i drugi zvuci koje ispušta, a zatim da iskoristite to znanje kako biste unapredili odnos sa svojim ljubimcem. 

KAKO SAČUVATI NAMEŠTAJ I ODEĆU OD MAČAKA! Saznajte TRIKOVE (FOTO)

Macka.jpg
Foto: Profimedia

Rušimo mitove: Ono što znamo o psima možda nije tačno!

Pored ptica, mačke imaju najiširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju, predenju i šištanju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći. Zavisno od situacije, vaša mačka je sposobna da proizvede veliki broj različitih varijacija osnovnih zvukova, koji se razlikuju po važnosti. Neki odražavaju zadovoljstvo i spokoj, dok drugi izražavaju brigu, strah i ljutnju. Svima je jedno zajedničko – izražavaju stanje uma vašeg ljubimca. 

Proverite: Da li mačke više vole društvo žena ili muškaraca?

Mačka
Foto: Profimedia

Mjaukanje 

  • Najčešći je zvuk koji mačke proizvode. Odrasle jedinke mjaukanje gotovo uvek koriste da komuniciraju s ljudima, a ne drugim mačkama. Taj zvuk prvo uče kao mačići kad im je potrebna majka, a ta vokalizacija vremenom nestaje kod divljih mačaka kako odrastaju. Ali, domaće mačke nas na neki način doživljavaju kao svoje roditelje, pa taj zvuk zadržavaju tokom celog života. Generalno, mačka koja mjauče nešto želi od nas. Bilo da je to hrana, pažnja ili da je pustimo u kuću, van kuće… a nekad mjaukanje koriste prosto da nam požele dobrodošlicu.

Period menjanja zuba kod šteneta: Kako da sačuvate stvari od žvakanja?

  • Povremeno, mjaukanje može da bude znak usamljenosti ili čak bolesti. Starije mačke ponekad počnu više da mjauču, jer im čula polako slabe, ali i zbog anksioznosti jer više nisu tako okretne kao ranije. Kod mlađih mačaka je ovaj zvuk uglavnom zbog dve stvari: hrane i usamljenosti. Frekventnost mjaukanja je indikator mačjeg stanja uma. Brzo mjauknje jedno za drugim znači nešto poput: „Hej, obrati pažnju na mene, pričam ti nešto!“ Dugačko „mjauuuu“ može da znači brigu, uznemirenost ili protivljenje nečemu. Tu verziju mjaukanja uglavnom prati dublji glas, skoro kao da vam govori: „Ma daaaj.“ Neprekidno mjaukanje može da ukaže na bolest ili povredu, i ako na to posumnjate – odvedite svog ljubimca kod veterinara. 

Predenje

Verovatno najprijatniji zvuk koji prosto hipnotiše. Predenje je mekan, a istovremeno dubok zvuk koji vaš ljubimac proizvodi kad je u najboljem raspoloženju. Nežno maženje mačke dok vam je sklupčana u krilu je siguran način da je „naterate“ da počne da prede. U retkim prilikama predenje može da nastane i kad je mačka potresena. Slično kao što bi čovek mogao nervozno da zviždi dok čeka da mu na ručak dođu ženini rođaci. Osnovni način za razlikovanje ova dva predenja je govor tela. Ako su uši vaše mačke zabačene unazad i njeno telo deluje napeto, onda je predenje znak zabrinutosti. 

HEROJ - VUKLA JE BEBU ZA PELENU! Ženka Pitbula SPASILA SEDMOMESEČNU bebu iz zapaljenog stana (FOTO)

Mačka se igra u ćebetu
Foto: Profimedia/ilustracija

FANTASTIČNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Ovako MAČKE zapravo PIJU vodu! (FOTO i VIDEO)

Cvrkutanje 
Ovaj zvuk koji uče dok su mačići, za nijansu je deklarativniji od mjaukanja. Originalno ga koristi majka da kaže mačićima da obrate pažnju na nju i da je prate. Tako bi vaša mačka taj zvuk mogla da koristi da vam kaže da obratite pažnju na nju ili kao način da vam ukaže na nešto što ona misli da je važno. Takođe, ovi zvukovi se mogu javiti i kad je mačka uzbuđena i srećna. 

Cvokotanje 
Možda ste čuli vašu mačku kako cvokoće zubima kad dugo vremena gleda kroz prozor u neku pticu ili vevericu na drvetu. Nekad je to praćeno i cvrkutanjem, škripanjem ili blagim plačnim glasom koji ispušta. Cvokotanje se smatra indikatorom predatorskog uzbuđenja i stresa jer vidi plen, ali ne može da ga dohvati.Neki tvrde da je to oponašanje zvukova plena kako bi ga namamila, ali je ta teorija potpuno neosnovana, jer se mačke u lovu oslanjaju na to da budu što tiše i nevidljivije. 

NAJTUŽNIJA SLIKA DANA: Ova napuštena kuca PLAČE kao malo DETE! (VIDEO)

Siktanje, frktanje

Mačka
Foto: Profimedia

Koliki je životni vek sitnih kućnih ljubimaca?

Ovaj zvuk se teško može pomešati s nekim drugim. Zvuči kao meso koje se prži na vrelom roštilju i znači da se vaša mačka oseća ugroženom i da je spremna da se bori ako bude morala. Pas koji se previše približi mački će vrlo verovatno izazvati ovaj zvuk. Siktanje prate i promene na telu – leđa u lučnom položaju, nakostrešena dlaka, uvrnut rep, ispravljene uši, otvorena usta s očnjacima spremnim da ugrizu.Pljuvanje takođe može da prati siktanje. U takvom slučaju gledajte da što pre uklonite pretnju koja je uznemirila mačku. 

Siktanje umnogome zavisi od toga kako individualno mačka percipira opasnost, odnosno od nivoa komfora koji oseća. Druželjubive mačke mogu ceo život da provedu a da nikad tako ne odreaguju, dok one koje su više rezervisane i stidljive koriste siktanje kad god nisu sigurne kako da procene situaciju. Nesocijalizovane, mačke lutalice i zlostavljane mačke će mnogo više da koriste siktanje nego pitoma dobro socijalizovana mačka. 

SKOČILA I ZGUŽVALA SVE PAPIRE! Urnebesna scena u jutarnjem kod Jovane i Srđana: Sve se desilo odjednom...

Urlikanje 
Za razliku od razumnog, srećnog zvuka mjaukanja, urlikanje je dugačko, snažnije jaukanje koje označava zabrinutost, nelagodnost, brigu oko teritorije ili probleme s parenjem. To su zvukovi koje uglavnom koriste dve mačke za međusobnu komunikaciju i uglavnom znače „hoću da se parim“ ili „ne želim da dolaziš na moju teritoriju“. Ponekad može da se čuje kad se mačka ne oseća dobro, kad čula i kognitivne sposobnosti počnu da opadaju ili kad joj nešto u njenom okruženju nije po volji. Mačke koje se prebace na novu teritoriju ili su udomljene pa su promenile prebivalište, mogu ponekad da ispuštaju ovaj zvuk kojim praktično žale za izgubljenom teritorijom. Dešava se i da ovaj zvuk jednostavno ispuštaju iz dosade. 

Ako vaša mačka počne neprekidno da urliče, proverite znake bolesti ili posetite veterinara. Proverite da neka mačka lutalica ne ulazi na teritoriju vaše mačke i da možda to ne izaziva uznemirenje kod nje. Ponekad je dodatna pažnja dovoljna da umiri mačku i da svakodnevno urlikanje prestane. 

AAAAA! Papagaj vadi dečaku zub - kamera sve snimila: Na kraju mu je... ahhh (VIDEO)

havana mačka, mačka, glava, braon mačka
Foto: Profimedia

Kreštavao, tužno mjaukanje 
Proizvode ga ženke kad su spremne za parenje i žele da dozovu mužjake. Ženka koja nije sterilisana prozvodiće ovaj zvuk kad je u teranju i tražiće svaki način da izađe napolje i sretne se s mužjacima, koji će najverovatnije opsedati prostor oko vašeg doma boreći se. 

Imamo 10 fantastičnih razloga zbog kojih bi vaše dete trebalo da odraste uz ljubimca!

Vrištanje 
Ako je mačka u teranju napolju i svojim zvucima je privukla mužjake, sigurno će doći do parenja. Mačka će zauzeti položaj s pognutom glavom i podignutim zadnjim delom tela, dok će je mužjak ugristi za vrat i tako će početi proces parenja. Prilikom razdvajanja bodljikavi penis mužjaka će na kraju izazvati bol kod ženke koja će ispustiti bolan krik. Mačke u žaru borbe takođe mogu ispustiti ovaj zvuk.

DRUGI BI BILI SIGURNO KAŽNJENI: Za njega pravila jednostavno NE VAŽE, jer je on Maradona (FOTO)

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd