Skip to main content
pas, psi, ljubimac, kućni ljubimac, voda,

VAŽNO! Saznajte šta vaš pas NIKAKO ne sme da popije

Foto: Profimedia
Budite odgovorni prema svom ljubimcu

Vlasnici pasa često su bolećivi prema svojim ljubimcima i ne mogu da odole ljupkom pogledu dok oni traže hranu koju jedu ljudi. Obično imamo potrebu da im damo sve što konzumiramo iz ljubavi, ali je jako važno da budemo svesni da to njima ponekad čini medveđu uslugu.

Pitanje koje se često postavlja veterinarima je šta pas zapravo sme, a šta ne sme da pije?

Kladimo se da ovaj pas bolje igra bilijar od vas! (VIDEO)

Odgovor je, malo toga, a evo izašto:

Mleko

Iako mleko deluje bezopasno, mnogi psi su zapravo intolerantni na laktozu. To znači da kravlje mleko može da uznemiri njihov stomak, izazivajući nadimanje, gasove, povraćanje i dijareju.

Kafa
Foto: Profimedia

Čaj i kafa

Može vam delovati zabavno, ali jutarnju kafu ili čaj ne smete deliti sa svojim ljubimcem. Kafa i čaj sadrže kofein, koji je otrovan za pse. Znaci trovanja mogu biti povraćanje, dijareja, povišen puls i tremori. Trovanje kofeinom može biti i fatalno.

KO KAŽE DA SE NE VOLE? Ljuti neprijatelji među životinjama sjajno sarađuju prilikom bekstva (VIDEO)

Alkohol

Ovo piće je jako opasno za pse! Njihova jetra i bubrezi ne obrađuju alkohol efikasno, a mogu se otrovati baš kao i mi. Štaviše, trovanje nastupa mnogo brže zbog toga što su toliko manji od nas. Simptomi uključuju povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, stomačne bolove, prekomerno dahtanje i balavljenje, pa čak i napade. Može biti i fatalno, posebno za pse manjih rasa.

sok od šargarepe
Foto: Profimedia

Sokovi

Prirodni, sveže ceđeni sokovi mogu biti bezopasni u malim količinama ako samo voće koje cedite nije loše za vašeg psa. Kupovni sokovi, sa druge strane, sadrže suviše šećera, konzervanse i druge veštačke supstance koje mogu biti opasne. Bolje im dajte komadić voća koje im može prijati, a držite se vode.

OOO NE, POGREŠILI STE! Psi ipak NISU najpametnije životinje na svetu!

Pas jede kreker
Foto: Profimedia

Gazirani sokovi

Iako „mehurići“ sami po sebi ne moraju biti štetni, mogu dovesti do nadimanja. Sa druge strane, veštački zaslađivači, kafein, konzervansi i druge štetne supstance mogu biti opasni za vašeg psa. Držite se podalje i od kisele vode, za svaki slučaj.

Dakle, iako možda mislite da bi vašem psu prijala promena, sveža voda je najbolje piće za njega, a i jedino koje mu je potrebno.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd