Petak 01. dec 2023.
nos

JEZIVO! ČOVEK POKUŠAO SAM SEBI DA URADI OPERACIJU NOSA pomoću tutorijala na Jutjubu i SUPER LEPKA

Foto: Shutterstock
Lekari upozoravaju da ovakvi amaterski hirurški zahvati mogu, osim što izazovu efekat suprotan od željenog, dovesti i do smrti

Jedan neimenovani brazilac je završio u hitnoj, nakon što je pokušao da izvrši rinoplastiku (operaciju nosa) na sebi, koristeći Jutjub tutorijale i super lepak.

Ovih dana možete pronaći sve vrste "uradi sam" tutorijala na Jutjub platformi, a to očigledno uključuje i operaciju nosa. Međutim, samo to što neko kaže da ne morate da budete lekar da biste izvršili operaciju, posebno ako je na vama, ne čini to dobrom idejom.

nos
nos
Foto: Profimedia

Nažalost, jedan muškarac iz Sao Paola je zapravo pokušao da uradi sopstvenu rinoplastiku koristeći Jutjub video kao vodič i završio je u hitnoj pomoći sa inficiranom ranom.

Čovek je rekao lekarima da nije koristio nikakve rukavice da bi obavio proceduru i da nije očistio ranu da ne bi otvorio šavove.

Čovek, čije ime bolnica nije otkrila, rekao je lekarima na odeljenju za nos, grlo i uši da je na Jutjubu dobio ideju da sam uradi operaciju nosa i da je koristio alkohol za dezinfekciju tog područja, a veterinarski anestetik za ublažavanje bola. Nakon što je završio sa "operacijom", koristio je samoupijajući konac i superlepak da zatvori ranu.

"Nakon dočeka medicinskog tima za mentalno zdravlje, pacijent zbrinut od strane oralnog i maksilofacijalnog tima (BMF), koji je izvršio čišćenje rane, previjanje i usmeravanje na neophodnu negu", navodi se u saopštenju bolnice. Samouki hirurg se pojavio u bolnici 21. jula, ali su mediji tek nedavno otkrili njegov slučaj.

Ovih dana su u centru pažnje takozvani kućni video snimci "kućne rinoplastike" koji navodno uče ljude kako da umanje ili stanje nos.

Lekari upozoravaju da ovakvi amaterski hirurški zahvati mogu, osim što izazovu efekat suprotan od željenog, dovesti i do smrti.

Brazilsko društvo za plastičnu hirurgiju (SBCP) je takođe objavilo upozorenje na svom zvaničnom sajtu, pojašnjavajući da rinoplastika, "pored toga što je isključivo medicinski čin, zahteva specijalizaciju i kvalifikacije za izvođenje".

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd