Upkos promenama i prilagođavanju tokom vremena, ostala su neka obeležja Božića i Badnje večeri koja mu prethodi i danas se ponavaljaju..Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.
Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. Banje veče se završavalo večerom, pesmom i veseljem.
Posni prebranac
Potrebno je:
Priprema:
Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.
Oslić sa povrćem
Potrebno:
800g oslića
400g belog krompira
400g paradajza očišćenog od ljuske
1 čen belog luka
maslinovo ulje
dakle, biber, peršunov list, šećer
malo kukuruznog brašna
Priprema:
Ribu iseći na komade, uvaljati u kukuruzno brašno i ispeći na maslinovom ulju. U ulje preostalo od prženja ribe staviti sitno seckani beli luk da se proprži.
Potom dodati beli krompir isečen na kriške i sve zajedno pržiti dok krompir ne omekša. Paradajz staviti nakratko u kipuću vodu a zatim odmah u hladnu pa oljuštiti kožicu i paradajz iseći na kockice pa dodati u omekšali krompir.
Krčkati na laganoj vatri dok se ne ukuva tečnost koju ispusti paradajz. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo sečkog peršunovog lista i kašičicu šećera. Skuvano povrće preručiti u vatrostalnu posudu pa preko poređati isprženu ribu i zapeći 15-tak minuta u rerni.
Pita sa višnjama
Od pola kilograma kora ispadne nekih 6 rolata. Znači po tri kore za jedan rolat. U jednu posudu umutimo kiselu vodu i ulje. Prvu koru namažemo tom smesom pa stavimo dve kašike šećera preko cele kore. Tako radimo i sa drugom i trećom korom. Na treću koru na početku kore stavimo višnje, 2 kašike šećera i 3 kašike griza. Uvijemo u rolat. Tako radimo i sa ostalim korama. Odozgo poprskamo mešavinom kisele vode i ulja i malo šećera kako bi korica bila hrskava. Rolate poređati u pleh i peći.