Utorak 27. feb 2024.
par, jelka

Da više NE CRVENITE - Upoznajte se sa svim PRAVILIMA oblačenja u SVEČANIM prilikama, tako da IZMAMITE poglede

Foto: Shutterstock
Vremena se menjaju a mi se prilagođavamo. Ipak, čini se da bi se neka mesta morala ispoštovati određenim dres kodom ( dress code - pravila koja se odnose na oblačenje u zavisnosti od prilika). Jer ako to zahteva prilika, a i sam prostor, zašto bi vi bili ono što štrči i ne uklapa se.

Česta greška je nepoznavanje ovih oznaka i toga šta one zahtevaju od gostiju, te mislimo da jedna elegantna haljina "rešava svaki problem". Ne, to nije tačno.

Da li ste znali da postoji važna razlika između "koktel" događaja, "crne kravate", "bele kravate" događaja i gala proslava? Makar u odevanju.

Posle DEPILACIJE spašava od IRITACIJE - PROIZVOD koji je višenamenski, dobro je da ga UVEK imate pri RUCI vosak, depilacija

Posle DEPILACIJE spašava od IRITACIJE - PROIZVOD koji je višenamenski, dobro je da ga UVEK imate pri RUCI

Jagode za HOLIVUDSKI osmeh da SVE pršti od BELINE - Ništa ne brinite, ako NEMATE neki PROIZVOD pri ruci, idite u KUHINJUbeli zubi

Jagode za HOLIVUDSKI osmeh da SVE pršti od BELINE - Ništa ne brinite, ako NEMATE neki PROIZVOD pri ruci, idite u KUHINJU

dres kod, ljudi, proslava
dres kod, ljudi, proslava
Foto: Shutterstock

Događaj "crna kravata".

Za "black tie događaj” od žene se očekuje da bude elegantna i prefinjena, da nosi dugu toaletu, ali ne i da bude "primetna” kao što je slučaj sa gala proslavama. Crna i bela boja su najbolji odabir.

Od muškarca se očekuje da nosi sako i pantalone kombinovane sa plisiranim belom košuljom i crnim cipelama. Iako Margo ovu haljinu nosi preko dana, ona je zapravo savršen izbor za "black tie" događaj.

 Koktel proslave

Kad govorimo o "koktel" proslavama, one zahtevaju određenu dozu glamura, ali u manjoj meri nego "black tie". Važno je da ne deluje ležerno, te su kratke poluelegantne haljine savršen odabir.

Muškarci mogu da se opredele za belu košulju, farmerice i lepe cipela-patike.

 Gala događaj

Ako ste pozvani na gala događaj, onda treba da date sve od sebe i zablistate kao na crvenom tepihu. Pustite mašti na volju, pokrenite kreativnost i obučite se kao da idete na dodelu Oskara. Za muškarce je u ovim prilikama najbolja varijanta smoking odelo.

"Smart kežual" varijanta

"Smart kežual" događaji zahtevaju dres kod koji je jedan nivo iznad običnog kežualnog oblačenja, što znači da nije prihvatljivo da se pojavite samo u farmericama, kratkim majicama i patikama, ali jeste da farmerice uparite sa polo majicom, košuljom i elegantnom obućom.

Žene takođe mogu da se igraju i da nose odelo ili košulju uparenu sa pensil suknjom. Ili ako se odlučuje za kraću verziju suknje onda je poželjno da nose čizme do ili iznad kolena.

"White tie" događaj

dres kod, ljudi, proslava
dres kod, ljudi, proslava
Foto: Shutterstock

"White-tie” događaj je veoma upečatljiv i mnogo elegantniji od "black-tie događaja” - zahteva najveći stepen elegancije. Za ženu to podrazumeva isključivo balske toalete i po mogućnosti rukavice, a za muškarce nikako nije dozvoljena kravata već leptir-mašna, a poželjan je i frak umesto klasičnog sakoa.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd