Skip to main content
gel lak

Recite ZBOGOM slabim i ispucalim noktima! Uz OVE savete će vam uvek biti LEPI, ZDRAVI i NEGOVANI!

Foto: Profimedia
Zdravlje pre lepote.

Iako nokti često predstavljaju samo jedan od modnih aksesoara koje upotpunjuju naš izgled, oni su ipak mnogo više od toga. Nokti vrše vrlo važnu zaštitnu ulogu - štite prste i osetljive jagodice od svih spoljašnjih uticaja. Ispod noktiju su nevrni završeci, stoga morate biti vrlo pažljivi kad i kako ih negujete.

Ruke tokom čitavog dana koristimo i prvo što je na udaru bakterija i spoljnih uticaja su nokti. Mnogo faktora može uticati na zdravlje noktiju, a pogotovo na njihovu čvrstinu. 

OPORAVLJA ORGANIZAM ZA 40 DANA: Napravi NARODNI LEK od dva sastojka, uzima se JEDNA KAŠČICA pre doručka

OPORAVLJA ORGANIZAM ZA 40 DANA: Napravi NARODNI LEK od dva sastojka, uzima se JEDNA KAŠČICA pre doručka

Zvezde kažu da su oni NAJVEĆI LAŽOVI: Ovi znakovi su nadmašili čak i PINOKIJA

Zvezde kažu da su oni NAJVEĆI LAŽOVI: Ovi znakovi su nadmašili čak i PINOKIJA

TVRDOGLAVI i u ljubavi POŠTENI: OVAJ horoskopski znak je rođen da bude USPEŠAN!

TVRDOGLAVI i u ljubavi POŠTENI: OVAJ horoskopski znak je rođen da bude USPEŠAN!

Kao i kod kose, glavni elementi od kojih su sačinjeni nokti su kreatin i proteini. Nokatna ploča se sastoji iz nekoliko slojeva, pa se vrlo često može desiti i da se neki od njih odvoje, odnosno "izlistaju". 

nokti
nokti
Foto: Profimedia

Listanje nokta ga značajno stanji i ubrzava njegovo pucanje. Što imamo manje slojeva na noktu, to su nokti osetljiviji i slabiji i podložniji pucanju. Slabljenje je uglavnom posledica spoljašnjih i unutrašnjih procesa u našem organizmu, a neretko se dešava i da su samo simptomi ozbiljnijih bolesti. Potrebno je čitavih šest meseci da bi se nokat u potpunosti zalečio, odnosno da bi obnovio "normalnu" dužinu. 

Neravnine, boja, listanje ili potpuna promena nokatne ploče mogu biti rezultat stresa koji je prisutan duže vreme.

Povrede nokta usled udarca, mogu trajno oštetiti nokat i potpuno mu izmeniti prirodni izgled, na to ne možete nikako uticati. Turpijanjem i "teranjem" nokta da se vrati u prvobitni oblik pre povrede, ga dodatno traumira i oštećuje. Zato ako se desi povreda nokta, najviše što možete uraditi jeste blago oblikovanje, nikako turpijanje sa gornje strane nokatne ploče, već po ivicama.

Ne smemo zaboraviti ni činjenicu da zubi nikako nisu alat za oblikovanje nokatne ploče! Grickanjem noktiju pravite trajna oštećenja na noktu, čak i veća nego kada se desi povreda nokta usled fizičkog impulsa. Menja se potpuno nokatna ploča, bez mogućnosti da nekad preko toga izraste "normalan" nokat, trajno ih oslabljujete i menjate njihov sastav koji se ne može tako lako povratiti. 

Umesto što gulite, lak za nokte uvek skidajte acetonom ili pomoću skidača laka za nokte. Ukoliko turpijate svoje nokte, bez obzira koliko to pažljivo radili uvek ćete skinuti bar nekoliko slojeva nokatne ploče.

Iako su trajni lakovi i gel lakovi spas za žene da ne bi morale svakodnevno da popravljaju lak za nokte koji se vrlo lako skida, oni veoma oštećuju nokatnu ploču. Lepljenjem gela/gel laka UV polimerizacijom, osiguravate skidanje većeg broja slojeva na vašem noktu, takođe nokat ove i slične preparate može identifikovati kao strano telo, te vam neretko izazvati i alergijsku reakciju koja se ispoljava neprijatnim svrabom i crvenilom na koži i noktu.

gel lak
gel lak
Foto: Profimedia

Ukoliko niste sigurni da li probleme sa noktima imate usled spoljašnjih ili unutrašnjih faktora, uporedite nokte na rukama i nogama. Ukoliko vam se nokti listaju i na nogama i na rukama, bez sumnje reč je o unutrašnjim problemima u vašem telu, ali ako vam se listaju samo na rukama, što je češća pojava, vrlo je moguće da su u pitanju samo konstantni mehanički uticaji, koji menjaju oblik i čvrstinu vaših noktiju. 

Listanje noktiju često su i posledica nedostatka gvožđa  u organizmu, što možete proveriti analizom krvi. Ukoliko je problem u gvožđu, povećajte njegov unos namirnicama koje su bogate ovim elementom, kao što su: zeleno povrće, meso, mahunarke. Ni suplementi nisu loš izbor, ali svakako prvo probajte sa prirodnim namirnicama, jer možda nije veliki deficit u pitanju. 

Obavezno bar jednom u toku dana posvetite vreme vašim rukama. Hidrirajte kožu ruku hidratantnim kremama, ali i posebnu pažnju posvetite mazanju zanoktica i noktiju. Za zanoktice možete koristiti i ulje za zanoktice koje se vrlo lako aplicira a možete ga naći u svakoj drogeriji.

Takođe, obratite pažnju kada obavljate kućne poslove, često u pitanju mogu biti poslovi vezani za vodu i tada obavezno koristite zaštitne rukavice.

Što se tiče prevencije, izbegavajte akrilni i gel manikir! Zvuči suludo, ali pojavom ovih sredstava za ulepšavanje,  zdravlje noktiju se značajno pogoršalo. Jeste vrlo praktičan i spasava vas svakodnevnog mazanja i popravljanja laka za nokte, ali nikako nisu dobri za zdravlje vaših noktiju. 

Vodite računa da nokte turpijate uvek u istom smeru, jer u suprotnom rizikujete da se oni dodatno izlistaju. Ako nemate vremena da u kućnim uslovima održavate nokte, najbolje je naneti bezbojni lak koji će vam štititi nokatnu ploču, a ujedno će dati i sjaj vašim noktima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd