Četvrtak 07. dec 2023.
Crkva

OVO JE NAJMANJA SRPSKA CRKVA - Posvećena je Ognjenoj Mariji, narod je od milošte zove Marinica

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Može da stane samo troje ljudi!

Crkva velikomučenice svete Marine (Ognjene Marije) se nalazi na obroncima Golije u selu Doinovići, 30 kilometara od  Novog Pazara. Poznata je kao 2. najmanja crkva u Srbiji i na Balkanu. Iz tog razloga ljudi joj često tepaju crkva Marinica.

Sama crkva je podignuta u prvoj polovini 17. veka na malom uzvišenju koje dominira okolinom. Crkva je jako malih dimenzija i u nju ne može da stane više od tri vernika.

Spoljašnje dimenzije crkve su četiri sa 2,62 metra, plafon je visine samo 1,80, a unutrašnji prostor od ulaza do oltara ima dužinu od samo metar i po. Mesta ima samo za sveštenika i najviše dva vernika. U crkvi postoje i freske iz 17. veka koje su restaurirane pre 30 godina, pa onda ponovo pre pet godina.

Za nju se vezuje interesantan mit. Veruje se da je sagrađena u vreme kada su za Srbe nastale povoljnije političke i verske prilike u 17. veku, tačnije između 1650 i 1660 godine.

Predanja kažu da je tadašnji turski aga, koji je bio nadležan za ovaj kraj, dozvolio gradnju crkve pod uslovom da bude što manja, da može da se podigne za samo jednu noć i da je na nepristupačnom mestu. Sve je ispoštovano i tako je za jednu noć nikla crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini, koju narod od milošte zove Marinica. Još pet sličnih hramova, čijih ostataka više nema, nikli su u to vreme u blizini, nešto niže u dolini rečice Ljudske.

Ova crkvica se danas nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. I pored svoje veličine postoji još jedna, manja crkva od nje, u blizini Arilja.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd