Skip to main content
crkva

DANAS JE MRATINDAN! OBAVEZNO URADITE OVO: Crkva u Beogradu ČUVA ikonu sveca koji pomaže svima, a EVO i kako

Foto: Shutterstock
Sveti dan!

Danas pravoslavni vernici slave Mratindan, to jest praznik posvećen slavi Svetog kralja Stefana Dečanskog, ali na ovaj dan pada i drugi praznik i krsna slava nekih domaćina u Srbiji, Sveti Mina.

Jeste li spremni za kupovinu? Crni petak posebno je obeležen u ovoj prodavnici!

Jeste li spremni za kupovinu? Crni petak posebno je obeležen u ovoj prodavnici!

NAJUSPEŠNIJA ĆERKA KATARSKOG ŠEIKA ODUŠEVILA LEPOTOM: Ima 6-oro dece, uspešna je i obrazovana, a opet u SENCI MAJKE

NAJUSPEŠNIJA ĆERKA KATARSKOG ŠEIKA ODUŠEVILA LEPOTOM: Ima 6-oro dece, uspešna je i obrazovana, a opet u SENCI MAJKE

Sveti Mina bio je po zanimanju vojnik, misirskog porekla. Kao istinski hrišćanin, naspustio je vojsku i otišao u planinu. Nakon nekog vremena Sveti Mina se spustio u grad – Katuaniju i pred okupljenima objavio svoju veru u Hrista.

Knez tog grada Piros kada je čuo Minine reči naredi da ga stave na velike muke. Šibali su ga, strugali gvozdenim četkama, palili vatrom, i na kraju ga posekli mačem.

Njegovo telo je bačeno u oganj, ali su neke delove spasili hrišćani. Nad njegovim moštima u Aleksandriji je sagrađena crkva. Upokojio se oko 304. godine. Prema verovanju, Sveti Mina pomaže onima koji su u nevolji, zato je i čudotvorac. Predanje kaže da se više puta javljao kao ratnik na konju i pomagao vernima, a kažnjavao neverne.

Ono što mnogi ne znaju jeste da u Beogradu na Zvezdari u hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara, postoji čudotvorna ikona Svetog Mine koja je mnogima pomogla.

- Ikona je nečujno došla, tako da se ni do danas pouzdano ne zna kada i kako je dospela u ovaj hram, ali kako je vreme odmicalo, tako se glas o njoj sve više širio. Tako biva i danas. Ikona se objavljuje svojim čudotvronim dejstvom - piše u knjizi "Čuda Svetog Mine" u Beogradu, autora Jovana Janjića.

Prema njegovim navodima u ovoj knjizi, pred ovom ikonom "nebrojeno mnogo ljudskih duša je našlo utehu, isceljenje i put do onoga što čista srca žele".

molitva

Jedan doktor svedočio je tokom operacije upravo čudu zahvaljujući ikoni Svetog Mine.

- Ostalo je možda još tri, četiri poteza do izvlačenja tri i po metara izumrlog creva, kad … nešto mi je blesnulo u glavi i prokazalo da ću ako tim putem nastavim, što se hirurški apsolutno nametalo kao nužno, preseći krvne sudove koji hrane preostali zdravi deo creva. Tada života za pacijenta više ne bi bilo, jer ne bi ostalo više zdravog creva da mogu da ih sastavim. Gledao sam zapanjeno do čega je u dva, tri poteza moglo da dođe, da dete odvedem u neminovnu smrt. - piše u knjizi.

- Presrećan sam bio, što mi se to „veliko saznanje“ javilo i što sam stao ne načinivši pogubno delo koje više ni jedna medicina ne bi mogla da popravi. U toj situaciji i stresu nisam pomislio na Boga, to je došlo kasnije - piše u svedočenju.

- Posle završene operacije, otišao sam kod načelnika u sobu koji me je i dalje tu čekao. U sobi su bile majka i tetka devojčice.  Sa sjajem u očima od suza, ponovo mi zahvališe uz priču da su njih dve, tokom operacije bile u Crkvi Svetog Velikomučenika Lazara, blizu bolnice, i da su se pred ikonom Čudotvornog Svetog Mine molile za moje ruke i uspeh operacije -  ispričao je doktor.

Možda i vama ova priča posluži kao inspiracija da se sutra čistog srca uputite ka crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara na Zvezdari gde se ova ikona nalazi. Poželite želju i pomolite se.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd