Skip to main content
Dnevnik jedne autistične mame

Danas je Svetski dan autizma: Jelena Šebez Inić objašnjava koliko su ljubav, podrška i razumevanje važni!

Foto: Privatna arhiva
Danas se obeležava Svetski dan autizma. Tim povodom o životu jedne porodice čiji član ima autizam piše mama dečaka Jelena Šebez Inić.

Statistika je jasna – nekada jedno autistično dete na sto dece, danas jedno autistično dete na pedesetoro dece.

Jelena je svoj blog nazvala "Dnevnik jedne autistične mame", jer kako kaže, piše plave stranice kao u dnevniku o svakodnevnim dešavanjima sa kojima se oni kao porodica suočavaju. Trenutno ih čita preko 11 i po hiljada ljudi.

Jelena je profil otvorila pre dve godine i otvoreno piše o problemima sa kojima se suočavaju – nerazumevanje dijagnoze deteta, nedovoljna podrška stručnjaka, nepotpuna informisanost, osuda društva, diskriminacija, težak položaj rodtelja dece sa autizmom koji su zaposleni, brak i krize, imati drugo dete ili ne, inkluzija, redovna škola ili specijalna, i mnoge druge teme koje interesuju sve druge roditelje koji vode istu bitku.

Njenoj priči su se priključili i mnogi stručnjaci koji kroz lajvove zajednički odgovaraju na pitanja roditelja i tako pružaju mogućnosti da se proširi sfera rada na detetu kako bi napredovalo što više.

Ono što je privuklo dosta pažnje je serija spotova pod imenom „Autizam nije reč to je nečiji život“ čiji je tvorac Jelena, koja je okupila kako stručnjake iz zemlje i regiona, tako i mnoge poznate ličnosti koji kroz zanimljive rečenice o tome šta jeste, a šta nije autizam i imaju za cilj da edukuju prvenstveno decu i mlade, a potom celokupno društvo o ovoj osetljivoj kategoriji.

Naime, poslednjih godina je trend da se sve što je društveno neprihvatljivo imenuje „autizmom“ čime se autistične osobe diskriminišu jer se njihov mentalni invliditet koji nisu svojevoljno birali, izjednačava sa nečim neprimerenim. U želji da taj trend zaustavi Jelena putem svog profila poziva sve da doprinesu podizanju svesti o autističnim osobama.

Ovogodišnja poruka ove mame aktivistkinje je da osobe sa autizmom nemaju autizam samo drugog aprila kada se obeležava njihov svetski dan, već ga imaju i ostalih 365 dana kad im je jednako potrebna ljubav, podrška i razumevanje koju oni pružaju našem društvu bezrezervno.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd