03. dec 2023.
porodica

"A, na koga LIČI?": Nauka konačno ima odgovor, DECA ove karakteristike sigurno NASLEĐUJETE od TATE - mame, na vas su PAMETNA

Foto: Shutterstock
Iako bi mame verovatno želele drugačije, nauka pokazuje da su muški geni dominantniji

Većina ljudi nakon vesti o rođenju deteta pita "A, na koga liči?". I zaista, kada mama dođe kući sa bebom počinje analiziranje na koga ima nos, oči, od koga je nasledila živahnost?

Iako bi mame verovatno želele drugačije, nauka pokazuje da su muški geni dominantniji. Zato ćemo danas zaviriti malo u genetiku i kako bi videli koje to osobine dete nasleđuje od oca, da bi tata s ponosom mogao reći da je "pljunuti otac".

OVE DVE OSOBINE karakterišu NAJBOLJE RODITELJE, tvrde psihijatri! Da li ih posedujte?

OVE DVE OSOBINE karakterišu NAJBOLJE RODITELJE, tvrde psihijatri! Da li ih posedujte?

"SPASILAC trči obalom i OPOMINJE LJUDE": Društvenim mrežama se širi APEL kupačima - "Život je jedan, a MORA ĆE UVEK BITI", evo šta znači CRVENA ZASTAVICA

"SPASILAC trči obalom i OPOMINJE LJUDE": Društvenim mrežama se širi APEL kupačima - "Život je jedan, a MORA ĆE UVEK BITI", evo šta znači CRVENA ZASTAVICA

Ljudsko telo ima 46 hromozoma koji čine 23 para. Vaša beba takođe ima 46 hromozoma u svakoj stanici, 23 od oca i 23 od majke.
Posljednji, 23. par, određuje pol bebe, a može biti XX ili XY. Neki se geni nalaze na X hromozomu, a neki na Y hromozomu.

Jesmo li više "povukli" na oca ili majku?

Uvreženo je mišljenje da deca nasljeđuju 50% osobina od majke, a 50 % od oca, pri čemu svaki roditelj svom detetu daje jednaku količinu fizičkih i genetskih osobina. Međutim, to baš nije tako. Istraživanja pokazuju da je tata u prednosti kad je u pitanju nasleđivanje njegovih osobina. Čak je 60% veća verovatnoća da ćete naslediti "aktivne" osobine od oca, jer su muški geni oni koji dominiraju.

porodica
Foto: Shutterstock

Osobine koje će beba verovatno naslediti od oca:

Visina

Fizički izgled mališani većinom nasleđuju od očeva. Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni igraju veću ulogu u nasleđivanju visine.

Pol

Ako tata ikad bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, on sam je tome kumovao! 

Muškarci su odgovorni za određivanje biološkog pola deteta. Naime, muškarci daju Y hromozom za dečake i X hromozom za devojčice. Prema istraživanjima, muški X i ženski X spoje se u devojčicu, a muški Y u kombinaciji sa ženskim X postane dečak. Ali, ako plivači nemaju jednake X-ove i Y-ove ili ako su u igri drugi genetski čimbenici, i to utiče na određivanje pola.

Istraživanja su takođe pokazala da ako u očevoj porodici prevladavaju muška deca, veća je verovatnoća da će i on dobiti dečake.

tata i beba
Foto: Shutterstock

Mentalno zdravlje

Ako muškarac postane otac u kasnijoj životnoj dobi, njegova sperma je sklonija da prenosi mutirane gene koji mogu prouzrokovati probleme s mentalnim zdravljem njegovih potomaka. Ali, reč je o postotku od 10-20% slučajeva u koje je uključen i niz drugih faktora koji utiču na mentalno zdravlje.

Ipak su pametni na mame...

Iako ne postoji jedinstveni "gen za inteligenciju", jedan od faktora koji doprinose oštrom intelektu vašeg deteta potiče od DNK majke. Sve je više istraživanja koja pokazuju maminu ulogu u inteligenciji njene dece - smatra se da pored njene uloge u učenju, pokazivanju zadataka i razvoju dece, postoji uticaj i genetike.

Mozak je prepun mitohondrijalne DNK - Mozak je veoma složen organ, verovatno više nego bilo koji drugi deo tela. Tkiva koja zahtevaju više energije, uključujući mozak, imaju veću gustinu mitohondrija. Opet, ova mitohondrijska DNK dolazi isključivo od mame, što znači da su ti moždani geni uglavnom njeni.

Inteligencija se prenosi preko X hromozoma – X hromozom igra značajnu ulogu u razvoju cerebralnog korteksa, regiona mozga posvećenog socijalno-kognitivnim funkcijama . Pošto mama ima dva X hromozoma, a tata samo jedan, više intelektualnih gena X hromozoma verovatno potiče od dečakove majke.
Što se tiče ćerke, ona će zahvaliti i mami i tati za njen mozak jer dobija X od svakog roditelja—ali možda, zahvaljujući maminom doprinosu mitohondrijama, mama dobija malo više zasluga za pamet svoje devojčice.

Postoje mnoge osobine koje bebe nasleđuju od svojih očeva, kao i mnoge osobine koje mogu naslediti od svojih majki. Ali, postoje i mnoge karakterne osobine koje će razvijati tokom života, a uslovljene su vaspitavanjem i okolnostima u kojima odrastaju.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
2 Beograd