03. dec 2023.
pop

Podsetimo se PRAVOSLAVNOG BONTONA! Nemojte da se OSRAMOTITE pred sveštenikom i kažete mu "POPE", evo kako mu se treba OBRATITI

Foto: Youtube printscreen/Rtv Mlava
Posebno vodite računa ako su pred vama crkveni velikodostojnici ili monasi i monahinje

Koliko puta ste se našli u neprijatnoj situaciji, jer niste znali kako da se obratite sveštenom licu, a tek nekom na višem položaju u Pravoslavnoj crkvi? I ovo ne znači da ste manje vernik, zato se ne stidite. Danas ćemo se podsetiti pravoslavnog bontona!

Čak se i jedan sveštenik kada je bio mali našao u ovoj situaciji, zato danas ima razumevanja kada se ljudi zbune ispred njega. 

Veliko ČUDO na MALU GOSPOJINU - Nesvakidašnji prizor u pravoslavnoj svetinji zabeležile kamere (VIDEO)

Veliko ČUDO na MALU GOSPOJINU - Nesvakidašnji prizor u pravoslavnoj svetinji zabeležile kamere (VIDEO)

"Smatramo se VELIKIM VERNICIMA, a ne znamo PRAVOSLAVNU HIJERARHIJU": Evo ko su arhiepiskopi, mitropoliti i vladike i ko ima VRHOVNU VLAST

"Smatramo se VELIKIM VERNICIMA, a ne znamo PRAVOSLAVNU HIJERARHIJU": Evo ko su arhiepiskopi, mitropoliti i vladike i ko ima VRHOVNU VLAST

Protojerej Andrej Uhtomski presitio se prvog susreta sa sveštenim licem ovako:

- Kad sam bio dete, kada sam počeo da se molim, došao sam do oltara i pozdravio sveštenika koji je sedio podalje: 'Zdravo!'. Kao odgovor, čuo sam: 'Zar te nisu učili da se pozdraviš?' Nakon što sam razmislio o onome što sam rekao, otišao sam do sveštenika i uzeo blagoslov, prisećajući se kako su to drugi radili. Sada, već kao sveštenik, na ispovesti moram da čujem obraćanje upućeno meni kao 'sveti oče'. I sami se osećate nelagodno, pokušavate uravnotežiti svoju nesvetost sa pokušajem ljubaznosti ispovednika, shvatajući da su sveci na nebu, razmišljate o tome kako ispovedniku preneti opcije za ispravan tretman.

sveštenik
Foto: Shutterstock

Osnovna organizaciona jedinica Crkve je parohija. To je određeno naseljeno područje koje je povereno na opsluživanje svešteniku. U jednom gradu može da bude više parohija, a samim tim i sveštenika.

Više parohija čini namesništvo, dok je najveća organizaciona jedinica episkopija, arhiepiskopija ili mitropolija.

Pomesna Crkva, na čijem čelu se nalazi patrijarh, sastoji se od više episkopija, arhiepiskopija ili mitropolija.

Sveštenik se u razgovoru oslovljava sa "Oče" (ispred ličnog imena), episkop (vladika) sa "Vaše preosveštenstvo", a ako je mitropolit sa "Vaše visokopreosveštenstvo" ili "Sveti Vladiko". Patrijarh se oslovljava sa "Vaša svetosti" ili "Svjatjejši vladiko".

Otac Ljuba kaže:

- Bog pomogo! Osećam potrebu da ovom prilikom potražim da se ocima-sveštenicima obraća sa 'blagoslovi oče'. Mislim da je ovo dobar način da na to ukažem sa željom da se zapamti ispravan odnos obraćanja svešteniku. Kada odgovaramo na pitanja mi ujedno i poučavamo i moja namera je u tom duhu. 

Monahinje (kaluđerice) se oslovljavaju sa "Sestro" a igumanija (starešina u manastiru) sa "Mati". Od ženskog monaštva se ne traži blagoslov i ne ljubi se ruka.

Iskušenici (oni koji se pripremaju za monaški čin) se oslovljavaju sa "brate". Kada se nađemo u društvu više sveštenika prvo uzmemo blagoslov od najstarijeg po zvanju, a onda eventualno od ostalih. A ako je to komplikovano izvesti onda se okrenemo u pravcu onih od kojih nismo uzeli blagoslov i uz naklon kažemo "Blagoslovite!"

pravoslavna hijerarhija
Foto: Profimedia

Svešteni redovi i činovi u pravoslavnoj Crkvi

U pravoslavnoj Crkvi postoje dva reda: monaški i mirski red. Osnovna razlika je u porodičnom statusu.

Monasi žive bezbračnim životom, organizovanom najčešće u manastirima, obično van naseljenih mesta. Monasima su dostupni svi svešteni činovi: episkopski, prezviterski i đakonski. Mirski sveštenoslužitelji žive porodičnim životom, to jest pre rukopoloženja moraju biti oženjeni. Mirskim sveštenoslužiteljima su dostupni prezviterski i đakonski čin, dok im episkopski čin nije dostupan.

U okviru svakog od činova postoji više stepena koji su izraz časti, odlikovanja ili položaja u okviru organizacije pravoslavne Crkve.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd