clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BRZO I LAKO

JAGODE VAM SE BRZO KVARE? Skupo ih platite, a ne možete da ih jedete za dva dana: Evo jednog trika koji će zadržati njihovu svežinu DO TRI NEDELJE

10.05.2024. 10:34
Piše:
Srbija Danas/Najžena Alo
jagode
jagode / Izvor: Shutterstock

Grehota da bacate jagode, jer su prilično skupe. Ali su osetljive i ne mogu dugo da stoje, čak i ni u frižideru.

Sigurno vam je žao kada se jagode pokvare posle nekoliko dana od kupovine i morate da ih bacite. Nisu baš jeftine i to je prava šteta. Primenite ovaj način pranja i ostaće sveže čak tri nedelje.

Operite jagode u rastvoru sirćeta. Pomešajte belo sirće s vodom u razmeri 1:3 i potopite jagode na 5 minuta. Sirće će za to vreme ukloniti bakterije i spore buđi koji izazivaju truljenje voća.

Dobro ih isperite, ali nemojte previše da trljate i stavite na ubrus da se potpuno osuše. Zatim ih na suvom ubrusu odložite u frižider, u plastičnoj kutiji s poklopcem. 

Sigurno se neće pokvariti brzo, ostaće sveže do tri nedelje.

jagode
jagode / Izvor: Shutterstock

Ne brinite, neće mirisati na sirće!

Zaledite ih

Jagode će dugo ostati u stanju u kome su kupljene ako ih zamrznete. Operite ih i poređajte na pleh u jednom redu, pa stavite u zamrzivač da se tako zamrznu. Zatim ih spakujte u kese ili plastične posude sa poklopcem i čuvajte u zamrzivaču. 

Kada se odlede, ovakve jagode su kašaste, ali se mogu koristiti za dodatak ovsenoj kaši, jogurtu, pravljenje marmelade i kolača.

Srbija Danas/Najžena Alo/Vesna Vukadinović/ Prenela: T.O.