Četvrtak 07. dec 2023.
muškarac

Šta da radimo kada se "OGREŠIMO"? Sveštenik rešava veliku DILEMU - smemo li da nastavimo POST ako se SLUČAJNO OMRSIMO

Foto: Shutterstock
Pošto telo zajedno sa dušom učestvuje u grehu, treba zajedno sa njom da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina

Koliko puta vam se desilo da ste čvrsto odlučili da ovaj post ispoštujete do kraja i onda se desi da pojedete parče čokolade ili probate mrsnu hranu dok kuvate? Mnogi tada sebi ne mogu da oproste i nalaze se u velikoj dilemi šta da rade - nastaviti sa čokoladom ili nastaviti da čeznemo za njom. Šalu na stranu, mnogo njih ne zna da li sme da nastavlja post nakon što se nenamerno "ogreši".

Sveštenik nas zato upozorava da post nije cilj sam sebi i hrana nije presudna u njemu. 

Danas obeležavamo TRI SVECA! Veruje se da bi na ovaj dan MUŠKARCI trebali da urade ovo za svoje ŽENE, a one da izgovore MOLITVU

Danas obeležavamo TRI SVECA! Veruje se da bi na ovaj dan MUŠKARCI trebali da urade ovo za svoje ŽENE, a one da izgovore MOLITVU

GRIZU U OVIM SITUACIJAMA! Trener pasa upozorio, ove rase su najnestašnije i NEPOSLUŠNE, nisu za porodicu

GRIZU U OVIM SITUACIJAMA! Trener pasa upozorio, ove rase su najnestašnije i NEPOSLUŠNE, nisu za porodicu

Mnogi misle da ako ne jedu određenu hranu izvršavaju ovaj važan podvig, ali ne shvataju da je od fizičkog mnogo važnije duhovno pročišćenje - odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. 

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Pošto telo zajedno sa dušom učestvuje u grehu, treba zajedno sa njom da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina. 

post
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste došli u situaciju da ste mahinalno pojeli nešto mrsno,  a ceo post ste se uzdržavali od takve hrane, ali i grešnih misli i dela, sveštenik Dušan vam poručuje sledeće:

- Post nije sam sebi cilj i mi ne postimo samo da bi sebe lišavali određene vrste hrane, već post koristimo kao sredstvo duhovnog usavršavanja i vežbanja svoje volje. Konkretno, ako ste se nehotice omrsili i došli u nedoumicu: da li da nastavite post dalje ili da ga prekinete?, kaže otac i nastavlja:

- Gledali ste, na primer, trku formule 1 ili maratona. Poneki takmičar formule izleti sa piste, ali se, uz trud, opet vrati i nastavi trku, kao i trkač maratona, ako se saplete ili stane da popije gutljaj vode. Oni će izgubiti u vremenu, neće možda biti među najuspešnijima, ali će ipak stići na cilj. I još jednostavnije: ako se ti sapleteš na putu i padneš, nećeš ostati da ležiš, već ćeš ustati i obratiti veću pažnju na prepreke, da opet ne bi pao. Ako si nenamerno prekršio post, nastavićeš sa postom i dalje, udvostučavajući pažnju, da ti se to ne ponovi.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd