Utorak 19. mar 2024.
slavski kolač

OVAKO SE PRAVILNO SEČE SLAVSKI KOLAČ: Sveštenik objasnio i ukazao na grešku koju svi pravimo!

Foto: Shutterstock ilustracija
Svaka pravoslavna porodica u Srbiji ima svog sveca zaptitnika čiji dan obeležava jednom godišnje kao krsnu slavu.

Rituali ovog davnog običaja menjali su se vekovima, a suština same slave, da se porodica okupi oko slavskog kolača, uz žito i vino ostala je do danas ista.

– Krsna slava je obeležavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice. To povezuje crkvu i dom. Onda goste pozivamo kući. Molimo se za pretke i čuvamo bliznje. To liči na liturgijsko okupljanje – rekao je sveštenik Vuk Jovanović za Kurir televiziju.

Svi gledaju u "RUŽNI" detalj SNEŽANE BORJAN na utakmici Srbije u Dohi: Košta 1200 evra, MUŠKARCI zgroženi

Svi gledaju u "RUŽNI" detalj SNEŽANE BORJAN na utakmici Srbije u Dohi: Košta 1200 evra, MUŠKARCI zgroženi

JELENA KARLEUŠA na profilu POZNATOG DIZAJNERA! U potpuno PROVIDNOM korsetu pevačica parira SVETSKIM ZVEZDAMA (FOTO)

JELENA KARLEUŠA na profilu POZNATOG DIZAJNERA! U potpuno PROVIDNOM korsetu pevačica parira SVETSKIM ZVEZDAMA (FOTO)

On je ukazao i na poseban značaj sečenja slavskog kolača.

– Hleb,slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo “Hristos je među nama” i “Jeste i biće”. A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu. I najvažnije je da nam život bude, ne samo promenjen, nego i oplemenjen – kaže Jovanović.

slava, žito, kolač
Foto: Profimedia

Slavka trpeza nezamisliva je bez slavskog kolača, koji domaćice mese sa puno pažnje i ljubavi. Danas je počeo veliki Božićni post, te vam mi donosimo recept za posni slavski kolač, koji će uspeti i onima sa manje iskustva. Biće mekan i ukusan da će sve prisutne za stolom sigurno oduševiti.

Sastojci:

  • 1 kg oštrog brašna
  • 450 ml kisele vode
  • 1 svež kvasac
  • 100 ml ulja
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd