clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ove TRI NAMIRNICE morate da BACITE ODMAH kad im istekne rok trajanja!

01.10.2022. 19:03
Piše:
Srbija Danas
hrana
hrana / Izvor: Profimedia
Da li ste znali?

I dok se mnoga hrana može da se jede i nakon isteka roka trajanja, jer ti datumi govore najčešće o njenom kvalitetu, a ne sigurnosti, ipak postoje namirnice koje zahtevaju strogo pridržavanje roka trajanja

Ovu hranu je najbolje da bacite odmah nakon što joj istekne rok trajanja:

Efekat DUBINSKOG PRANJA: Pogledajte KAKO je očistila KREVETE, kao novi, uz pomoć ove smese (VIDEO)

Efekat DUBINSKOG PRANJA: Pogledajte KAKO je očistila KREVETE, kao novi, uz pomoć ove smese (VIDEO)

Zbog ove GREŠKE su vam RAČUNI ASTRONOMSKI: Evo kako da UŠTEDITE ukoliko se GREJETE na struju

Zbog ove GREŠKE su vam RAČUNI ASTRONOMSKI: Evo kako da UŠTEDITE ukoliko se GREJETE na struju

NAJBOLJA CAKA za čišćenje ZAGORELIH, MASNIH šerpi i tiganja: 66 MILIONA ljudi oduševljeno je ovim trikom, a sve već imate u kuhinji!

NAJBOLJA CAKA za čišćenje ZAGORELIH, MASNIH šerpi i tiganja: 66 MILIONA ljudi oduševljeno je ovim trikom, a sve već imate u kuhinji!

Meki sirevi

Trajanje: Jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, međutim, treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrđi sirevi poput gaude imaju duži rok u frižideru jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Ipak, nakon otvaranja tvrdi i prerađeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje, prema stručnjacima. Mekši sirevi poput rikote, krem sira ili kozjeg sira osetljiviji su na bakterije i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka, što god nastupi pre.

sir
sir / Izvor: Profimedia

Hrana u teglama

Trajanje: Mesec ili godinu, u zavisnosti od hrane, međutim, treba da se baci ako se javi promena boje ili neobičan miris. Možda se čini da namazi i umaci traju večno, ali to što su u staklenoj posudi u hladnom frižideru ne znači da su nedodirljivi bakterijama.

Kad otvorite poklopac, sigurnost hrane je narušena i treba da iskoristite namirnice na vreme, osim toga, dok, na primer, pravite sendviče, uronite nož u posudu i obrišete ga o sendvič, a zatim ga vratite natrag u posudu - čineći to, vraćate neke od bakterija nazad u spremnik. Senf može da trajate do godinu dana u frižideru, ali izbacite salsu nakon mesec dana, majonez nakon dva, BBQ umak nakon četiri meseca i kečap nakon šest. Ali ako primetite da pluta voda na vrhu, promenu boje ili čudan miris, najbolje je da hranu bacite bez obzira na to koliko je dugo bila u frižideru.

Špaiz
Špaiz / Izvor: Profimedia/ilustracija

Krompir salata

Trajanje: Tri do pet dana. Slično namazima u teglama, salate od krompira, tunjevine ili jaja osetljivije su na razvoj bakterija jer su im izloženije. A nakon što je vaša salata kontaminirana, postoji veći rizik od trovanja hranom.

 

Piše:
Srbija Danas
01.10.2022. 19:03