clear sky
24°C
06.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NIJEDNA PEKARA NE PRAVI OVAKO UKUSAN HLEB: Tajna je u 1 SASTOJKU, kašika ove namirnice i BIĆE MEKŠI NEGO IKAD

01.10.2021. 19:42
Piše:
Srbija Danas/Stvar ukusa
hleb
hleb / Izvor: Profimedia/ilustracija

Uz ovaj recept čak i oni koji ne jedu hleb će ga probati.

Izrada ukusnog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom, zapravo može biti prilično jednostavna.

Sve što vam treba su pravi sastojci i malo truda.

Evo šta jede NATAŠA BEKVALAC da bi izgledala perfektno: "Ja volim zdravu hranu", a u tanjiru sve zeleno

Evo šta jede NATAŠA BEKVALAC da bi izgledala perfektno: "Ja volim zdravu hranu", a u tanjiru sve zeleno

Tehnika ZA ČIŠĆENJE KAMENCA: Ovaj trik skida mrlje provereno, a slavine i PLOČICE BLISTAJU kao da su nove

Tehnika ZA ČIŠĆENJE KAMENCA: Ovaj trik skida mrlje provereno, a slavine i PLOČICE BLISTAJU kao da su nove

Sastojci:

  • 700 g mekog brašna
  • 30 g svežeg kvasca (7,8 g suvog )
  • 400 ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dodajte šećer i promešajte. Zatim stavite pola mere brašna i dobro varjačom promešajte, biće retko i treba da je bez grudvica. Dodajte zatim ostatak brašna i so, opet dobro umešajte.

Testo će biti mekano i lepljivo, ali tako treba. Pouljite odozgo pa gornju stranu stavite dole i premesite rukom. Poklopite krpom i ostavite da odmara od 30 minuta do 60 minuta, koliko vama odgovara dok nešto drugo radite, ne morate se striktno pridržavati minutaže. Ako ostane i duže od sat vremena nije strašno.

Pospite sto brašnom pa istresite testo i premesite. Sada će testo biti fino mekano ali se neće lepiti za ruke. Rastanjite ga malo rukama u pravougaonik, a onda oklagijom razvucite u pravougaonik otprilike dimenzija 40 x 25 cm.

Hleb
Hleb / Izvor: Profimedia

Sada uvijte, kao štrudlu užu stranu. Stisnite početak da ne bi bilo vazduha između i sve onda uvijte. Prebacite u premazanu uljem tepsiju. Možete peći i u dubljem plehu 30 x 20 cm.

Kada prebacite isecite nožem ukoso crtice, tako vam hleb neće odozgo popucati, imaće gde da raste. Kada sve to uradite ostavite 5 minuta da odstoji pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Taman neka testo odstoji još koliko se rerna ugreje. Kada se rerna ugrejala stavite hleb da pečete u rernu na nižu pregradu.

Tako vam neće odozgo izgoreti, a ni od dole. Pecite nekih 40 minuta, zavisno od rerne. Ako niste sigurni da li je pečen uzmite čačkalicu, štapić za raznjiće, može čak i nož pa sa strane probodite. Ako izađe suho gotov je, ako ima na štapiću i malo nečega lepljivog ostavite još pet minuta da se peče.

Hleb
Hleb / Izvor: Profimedia

Pečen hlheb izvadite iz pleha da se hladi. Ako želite hrskavu koricu samo ostavite da se hladi. Ako vam se učini kada pipnete da je pretvrdo premažite tanko uljem odozgo i poklopite krpom pa tako hladite, korica će tad malo da odpusti ali neće potpuno izgubiti hrskavost.

Ne stavljajte u kesu dokle god je i malo topao. Preko noći stavite u kesu da ostane mekan, ako ga preostane.