light rain
19°C
03.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Bez njega se ne može zamisliti ISPIJANJE KAFE - Napravite DOMAĆI RATLUK uz jednostavan recept i par sastojaka koje SVAKA KUĆA ima

21.05.2024. 22:03
Piše:
Srbija Danas
Ratluk i kafa
Ratluk i kafa / Izvor: Shutterstock

Pre nekoliko decenija, niste mogli da uđete u nečiju kuću ili da sednete u kafanu da popijete šolju okrepljujuće kafe, a da vam uz šoljicu ovog napitka ne donesu kockicu, dve ratluka.

Ovaj turski slatkiš se i danas gotovo pa podrazumeva u mnogim domaćinstvima, a njegov glavni zadatak je da svojom slatkoćom malo zagasi gorčinu kafe.

Pravljenje ratluka zapravo uopšte nije komplikovana procedura. U njega se ne stavljaju teško dostupni ili egzotični sastojci, niti vam oduzima puno vremena.

Za savršen ratluk, potrebno vam je:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  • 3 kesice želatina (ukupno 21 g)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili arome po želji
  • 1 šolja kukuruznog ili pšeničnog skroba
  • Prašak za posipanje (šećer u prahu ili kukuruzni skrob) za oblaganje i sečenje
     

Uputstvo:

Priprema radne površine: Obložite pleh (oko 20x20 cm) papirom za pečenje i pospite ga prahom za posipanje kako se ratluk ne bi lepio.
Priprema šećernog sirupa: U šerpi pomešajte šećer i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada sirup počne da ključa, prestanite mešati i ostavite da ključa još 3-4 minuta dok se ne dobije gusta smesa.

Kafa i ratluk
Kafa i ratluk / Izvor: Shutterstock


Priprema želatina: U maloj činiji, razmutite želatin u 1/2 šolje vode i ostavite da nabubri oko 5 minuta.
Spajanje šećernog sirupa i želatina: Kada je sirup gotov, dodajte nabubreli želatin i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
Dodavanje arome: Sklonite sirup sa vatre i dodajte ekstrakt vanile ili drugu aromu po želji. Dobro promešajte.
Dodavanje skroba: Postepeno dodajte skrob u sirup, mešajući dok se smesa ne zgusne i postane homogena.
Oblikovanje ratluka: Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte je. Možete koristiti vlažene ruke ili maslacem premazanu kašiku kako bi se površina izravnala.
Hlađenje: Ostavite ratluk da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se stegne najmanje 3-4 sata, ili idealno preko noći.
Sečenje i posluživanje: Kada se ratluk ohladi i stegne, izvadite ga iz pleha i isecite na kocke ili pravougaonike. Svaku kocku obložite prahom za posipanje kako bi se izbeglo lepljenje. Poslužite uz kafu i uživajte!

Ovaj domaći ratluk je savršen za uživanje uz šolju kafe, a njegova mekoća i slatkoća će sigurno zadovoljiti vaše slatke želje.