Subota 24. feb 2024.
majka i dete

SAVET PEDIJATRA: OVO bi trebalo da bude prva ČVRSTA hrana vaših BEBA

Foto: Profimedia/ilustracija
Česta roditeljska greška.

 Prva nemlečna hrana koja se nudi bebi trebalo da budu brokoli i spanać, a ne banane ili pirinač, kao što roditelji često rade, smatraju lekari.

ISTRAŽIVANJA NAVODE: Deca koja lažu su inteligentnija?

Namirnica kojom ćete dete upoznati sa čvrstom hranom trebalo bi da bude neko povrće, brokoli, karfiol ili spanać.

ŽENA ZMAJ: Marija je rodila JEDANAESTORKE, ali to nije sve! (VIDEO)

Iako većina roditelja bebi prvo ponudi izgnječenu bananu ili dobro kuvan pirinač, stručnjaci za ishranu dece kažu da je to velika greška pošto se deca tako navikavaju na slatkaste ukuse i veća je verovanoća da će kasnije biti probirljiva i "izvoljevati" oko hrane.

glavica karfiola
Foto: Profimedia

Ako je prvo što vaše dete oseti, posle mleka, voće, koje je slatkasto, manje su šanse da posle jede povrće bez problema, jer se deca, kao i odrasli uostalom, lako naviknu na nešto prijatnog ukusa nego na nešto što je neutralno, ili malo i gorko, kakvo povrće može da bude.

SVI SU MISLILI DA ĆE SE PORODITI U JUNU: Čuvena manekenka objavila da je postala mama! (FOTO)

Pedijatri zato savetuju da se deci oko šestog meseca ponudi povrće koje malo gorči, naročito one vrste koje deca generalno ne vole - brokoli, spanać i slično.

Devojčica i brokoli
Foto: Profimedia

Čak i ako vam bude bilo potrebno nekoliko pokušaja da dete naviknete na ovako čudne i nepoznate ukuse, isplatiće vam se kasnije, kad u predškolskom uzrastu dete bude jelo povrće bez ikakve diskusije i pokušaja da to eskivira.

OVO NISTE ZNALI Iznenadićete se kada vidite ko su venčani kumovi Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića

I ima smisla, ako detetu ponudite nešto tako divno kao što je gnječena banana, ili kuvana pa ispasirana breskva, i beba se na to navikne… Pa ko bi posle toga prihvatio brokoli bez protesta?

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd