Skip to main content
Praznici

STROG POST, TIŠINA I MIR - Ulazimo u poslednje dve nedelje posta, ovi važni praznici nas očekuju pre Uskrsa

Foto: Shutterstock/Youtube printscreen/Телевизија Храм
Ovo su pravila i običaji za naredne dve nedelje.

U toku je četvrta nedelja, ili Gluva nedelja posta, koja se provodi u strogoj tišini i pokajanju. Naredne nedelje nas očekuje šesta nedelja posta, koja se naziva Cvetna nedelja, a nakon nje dolazi poslednja nedelja posta - Stasna nedelja.

Cvetna nedelja posta

Cvetna nedelja posta je dobila naziv po prazniku Cveti i obeležava ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerosalim, a kako predanje kaže, on je ušavši na magarcu, bio zasut cvećem i paliminim granama, pa otud dolazi naziv - cvetna.

Cvetna nedelja takođe ima simboliku biljaka i cveća, te cvetanje i bujanje prirode. Ove sedmice se savetuje da pravoslavni hrišćani provedu post u molitvni i pokajanju i na taj način ojačaju svoju dušu. Prema verovanjima, ništa što cveta ne treba ništa sejati pre praznika jer neće biti ploda.

DANAS POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST: Traje 48 dana, a ovo su običaji i pravila

DANAS POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST: Traje 48 dana, a ovo su običaji i pravila

Sve više mladih dobija moždani udar, zbog čega? Na ove simptome treba obratiti pažnju

Sve više mladih dobija moždani udar, zbog čega? Na ove simptome treba obratiti pažnju

Poslednja nedelja posta

Poslednja nedelja posta se naziva Strasna nedelja i provodi se u strogom postu, tišini i miru. Poslednjom nedeljom posta se pripremamo za veliki hrišćanski praznik Vaskrs.

Praznici

Blagovesti

Prvi praznik koji nas očekuje jesu Blagovesti, koji uvek pada 7. aprila, tačno 9 meseci pre Božića. Praznik Blagovesti je posvećen susretu device Marije i arhangela Gavrila koji joj je rekao da će roditi Spasitelja ljudskog roda. Na Blagovesti se kalemi voće i seje žito.

Lazareva Subota

Lazareva subota ili Vrbica se obeležava 8. aprila, a smatra da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara. Vrbica se uvek slavi subotom, dan uoči praznika Cveti, nedelju dana pre Uskrsa. Na ovaj dan se u pravoslavnim crkvama u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje i u crkvu se unosi vrba koja je tek olistala.

Lazareva subota
Lazareva subota
Foto: Shutterstock/Youtube printscreen/Телевизија Храм

Cveti

Na praznik Cveti je običaj da se  pletu venčići od vrbovih grančica i cveća, koji se čuvaju u kući za zdravlje i napredak.

Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota

Tri dana pred praznik Uskrs provodi se u strogom postu, i to Veliki četvrtak na ulju, a Veliki petak i Velika subota na vodi. Pred Uskrs se farbaju i jaja, a u hramovima se služe liturgije.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
18 Beograd