Španci ZIMI STAVLJAJU KESICE ČAJA NA PROZORE - rešava im najveći problem! Kada čujete zašto, počećete i vi to da radite!
Nemojte ih bacati, jer sada su vam kesice preko potrebne!
Otkrivamo jednostavan i praktičan španski trik za zamagljene prozore tokom zime.
Iskorišćene kesice crnog čaja mogu pomoći u uklanjanju vlage, vratiti sjaj staklu i učiniti prostor prijatnijim čak i tokom najhladnijih dana.
Iako se zimi često mirimo sa zamagljenim prozorima i pojačanom vlagom u stanovima, u Španiji se poslednjih godina sve češće primenjuje neobično, ali veoma korisno rešenje za ovaj problem.
Tokom hladnih meseci, kada su prozori uglavnom zatvoreni, grejanje radi gotovo neprekidno, a vazduh u zatvorenom prostoru postaje težak i ustajao, stakla se brzo zamagle. Kondenzacija se sliva niz prozore, a osećaj vlage postaje sve izraženiji. Umesto da ovu pojavu prihvatimo kao neminovnu, Španci su pronašli jednostavno rešenje koje uključuje iskorišćene kesice čaja.
Praktična upotreba čajnih kesica
Kesice koje smo već koristili za pripremu čaja ne bacamo odmah, već ih ostavljamo na prozorskim daskama ili njima brišemo staklo. Ova navika nema veze sa praznoverjem niti starim običajima, već sa sasvim logičnim objašnjenjem.
Tanini iz crnog čaja pomažu u čišćenju glatkih površina, vraćaju sjaj staklu i smanjuju zadržavanje vlage.
Najčešće koristimo kesice crnog čaja i to na dva načina. Prvi je da od nekoliko već upotrebljenih kesica napravimo jaču tečnost kojom brišemo unutrašnju stranu prozora. Drugi način je još jednostavniji.
Osušenu kesicu ostavimo na prozorskoj dasci, gde ona postepeno upija višak vlage iz vazduha, čime se smanjuje kondenzacija i zamagljenost stakala.
Koristan saveznik u zimskim danima
Iako ovaj trik ne može u potpunosti da zameni redovno provetravanje niti da reši problem loše izolovanih prozora, pokazao se kao vrlo praktično i lako primenljivo rešenje za prijatniji boravak u domu tokom zime. Uz minimalan trud i korišćenje onoga što već imamo u kuhinji, prostor ostaje suvlji, stakla čistija, a boravak u zatvorenom znatno prijatniji.