Spasite vaše orhideje uz pomoć OVIH trikova: Verovatno sve sastojke već posedujete u kuhinji
Ako biljci obezbedite dovoljno svetlosti, umereno zalivanje i prirodnu prihranu, velika je verovatnoća da će se oporaviti i procvetati.
Orhideja je jedna od najlepših sobnih biljaka, ali i među onima koje zahtevaju posebnu negu i dosta strpljenja. Iako može da cveta i dva puta godišnje, mnogi se zabrinu kada biljka deluje „mrtvo“ ili kada duže vreme ne raste. U većini slučajeva, orhideja je tada samo u fazi mirovanja, prirodnom procesu tokom kog obnavlja snagu za sledeće cvetanje.
U proseku, period cvetanja traje od šest do deset nedelja, a najčešće se javlja između maja i septembra. Ako je pravilno negujete, orhideja može da cveta i tokom zimskih meseci.
Najčešće greške u održavanju
Biljka ne sme da bude direktno izložena suncu, ali joj je potrebna dobra količina prirodne svetlosti. Idealna temperatura je između 14 i 17 stepeni. Prekomerno zalivanje je jedna od najčešćih grešaka, korenje ne sme stajati u vodi. Redovno presađivanje i pravilna prihrana takođe su važni za njen rast i razvoj.
Prirodna pomoć iz kuhinje
Neki jednostavni sastojci koje već imate kod kuće mogu pomoći orhideji da ponovo procveta.
Jabuka – Gasovi koje jabuka ispušta podstiču stvaranje pupoljaka. Stavite nekoliko kriški u saksiju, ali ih uklonite kada se pojave prvi znakovi cvetanja.
Kora od banane – Odlična za pripremu prirodnog đubriva. Naseckajte kore od dve banane, prelijte ih sa dve litre ključale vode i ostavite da odstoje 48 sati. Procedite i razblažite sa vodom u odnosu 1:1. Zalivajte biljku ovim rastvorom na svakih 15 dana.
Talog kafe – Bogat azotom, pomaže u razvoju biljke. Dve kašike osušenog taloga pomešajte sa dve litre vode i ostavite da stoji preko noći. Dobijenom tečnošću orhideju zalivajte jednom u dve nedelje.
Crni čaj – Taninska kiselina iz čaja podstiče rast korena. Jednu kesicu prelijte sa dva decilitra vrele vode, ostavite da se ohladi, pa dve kašike sipajte direktno na supstrat jednom nedeljno.