Ponedeljak 04. mar 2024.
crkva

Da li će vas stići KAZNA ako se OMRSITE na posni dan? Otac Dušan objasnio šta morate da uradite ako se plašite GREHA

Foto: Shutterstock
Pored odricanja od prekomernog jela i pića tokom posta, vernici bi, kako kaže Sveto pismo, trebalo da se uzdržavaju i od intimnih odnosa. Dobro bi bilo da ostave i cigarete, kao strast koja takođe nije poželjna u dane određene za "pročišćenja od loših misli i dela".

Iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo sigurni da li je posno ili mrsno.

Poznato je da post nije samo uzdržavanje od hrane, već i od loših misli i dela, ali mnogi vernici ne vole da dođu u situaciju da se “ogreše” hranom, naročito ako su bili uvereni da se u potpunosti pridržavaju svih pravila.

Veruje se da SUTRA pravi vernik ZAMESI HLEB, a neke poslove ne treba NIKAKO raditi - Slavimo Svetog proroka Avdijusveti prorok avdija

Veruje se da SUTRA pravi vernik ZAMESI HLEB, a neke poslove ne treba NIKAKO raditi - Slavimo Svetog proroka Avdiju

Retko ko zna šta su BELE TAČKICE na licu, a upozoravaju na VISOK HOLESTEROL - Ako ih imate, obratite pažnju, evo da li su OPASNEbubuljice

Retko ko zna šta su BELE TAČKICE na licu, a upozoravaju na VISOK HOLESTEROL - Ako ih imate, obratite pažnju, evo da li su OPASNE

Danas, kada imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin, posni eurokrem… post postaje gotovo neprimetan.

I zaista, vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i nje se kloniti.

ikona
Foto: Shutterstock

Otac Dušan je imao jednostavan odgovor za sve one koji slučajno pojedu nešto mrsno tokom posnih dana.

- Šta mislite ako tog dana izađete iz kuće, spotaknete se i padnete. Da li biste ostali tokom celog dana tako da ležite ili bi ustali i nastavili put? Post nije sam sebi cilj, već isključivo sredstvo za duhovno usavršavanje. 

post
Foto: Shutterstock

Ogrešenje, namerno ili nenamerno, o režim posta, pa i slučaj da premrsite, nije razlog da se post prekine, već naprotiv, podstrek da se postu pristupa još ozbiljnije, kao sredstvu koje čak i demone progoni. (Matej 17, 21) - istakao je sveštenik.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd