clear sky
21°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Stavio je SODA BIKARBONU u MLEVENO MESO! Šef kuhinje otkrio NEVEROVATNE razloge za ovo!

22.07.2021. 15:20
Piše:
Srbija Danas
Kuvar
Kuvar / Izvor: Profimedia/ilustracija

Pogledaj (i probaj) o čemu je reč

Prženje mlevenog mesa može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Međutim, znaš li kako da iz mlevenog mesa, bilo junećeg, svinjskog ili mešanog dobiješ najviše, puni ukus koji će biti čisti užitak, bez da se išta izgubi? Ako tvoja metoda ne uključuje dodavanje sode bikarbone mesu, očito je odgovor „ne“.

BRZO I LAKO: Domaće sredstvo za ČIŠĆENJE RERNE od mrlja i prljavštine do najsitnijih detalja!

BRZO I LAKO: Domaće sredstvo za ČIŠĆENJE RERNE od mrlja i prljavštine do najsitnijih detalja!

Jedan TATA otkrio metodu ČIŠĆENJA PEGLE i dobio ovacije - trik je FENOMENALAN (FOTO)

Jedan TATA otkrio metodu ČIŠĆENJA PEGLE i dobio ovacije - trik je FENOMENALAN (FOTO)

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano promešate, pa ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

soda bikarbona
soda bikarbona / Izvor: Profimedia

Šef kuhinje na svom instagram profilu "The genetic chef" otkriva i način na koji rastopite prstohvat sode bikarbone u malo vode, a zatim to umešate u sirovo mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.

Trik je u prostoj hemijskoj reakciji - soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone - oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.